backtotop
Nieuws
Verhelp uw depressie via de telefoon

Verhelp uw depressie via de telefoon

Psychotherapie over de telefoon kan een mogelijke depressie bij parkinsonpatiënten doen omslaan. Waar gaat het over? Wat zijn de voordelen?

Reclame

Ongeveer 40 tot 50% van de patiënten met de ziekte van Parkinson zou getroffen worden door depressie. Naast behandelingen met antidepressiva geniet psychotherapie ook de voorkeur: in het bijzonder cognitieve gedragstherapie. Met die therapie kan de patiënt leren om opnieuw positief te denken en een ‘positieve ingesteldheid’ aan te nemen ten opzichte van de ziekte.

Het voordeel van therapie over de telefoon

Zodat psychotherapie doeltreffend zou zijn, zijn verschillende gesprekken tussen patiënt en therapeut nodig. Maar de helft van de patiënten met parkinson werkt de therapie niet af. De redenen: ze verplaatsen zich moeilijk en vinden geen therapeut in de buurt. De oplossing? De therapie verstrekken over de telefoon.

Onderzoek heeft jaren geleden aangetoond dat de symptomen van depressie verminderen bij niet-parkinsonpatiënten door telefonisch verstrekte cognitieve gedragstherapie. In een bijkomende studie gingen onderzoekers na of psychotherapie over de telefoon ook doeltreffend is bij parkinsonpatiënten met depressie.

Symptomen van depressie zijn verminderd

In deze studie kregen parkinsonpatiënten met depressie gedurende tien weken psychotherapie over de telefoon. 95% van de patiënten hebben de hele cyclus gevolgd, wat al positief is. Resultaat was dat de symptomen van depressie, angstgevoelens en negatieve gedachten aanzienlijk verminderden. De parkinsonpatiënten konden eveneens beter omgaan met hun ziekte. Andere vaststelling: ook de levenskwaliteit van de mantelzorgers was verbeterd.

Hoe verloopt een therapie over de telefoon?

De bedoeling van de gesprekken is om de emotionele reacties op een stressvolle situatie te veranderen. Hiervoor analyseert de therapeut de denkstrategieën van de patiënt, en geeft er een rationele en positieve draai aan. Parkinsonpatiënten kunnen bijvoorbeeld ineens bevriezen in een bepaalde houding en geen stap meer verzetten. Als dat in de badkamer gebeurt, is de eerste gedachte: “Ik ben hulpeloos en kan niet meer weg”. Door met de patiënt te praten kan de therapeut hem laten inzien dat die situatie wel vaker kan voorvallen. Maar dat hij ook voorzorgen kan nemen. Bijvoorbeeld door zijn gsm mee te nemen, waarmee hij zijn partner of een naaste kan opbellen. Dit betekent dat de patiënt anders moet denken: “Ik was niet meer in staat om te bewegen, maar kon toch uit die benarde situatie raken. Ik ben dus niet hulpeloos.”

Cognitieve gedragstherapie over de telefoon biedt dus duidelijk voordelen aan parkinsonpatiënten. Maar dit soort therapie is nog niet beschikbaar in België.

Dobkin RD et coll.: Telephone-based cognitive-behavioral therapy for depression in Parkinson’s disease. American Neurological Association 136th Annual Meeting (San Diego, Californie) : 25-27 septembre 2011.

Lees meer over Parkinson
Reclame
Gerelateerde artikels
Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Beven komt frequent voor Meer dan 8 op de 10 parkinsonpatiënten krijgen te maken met (…)

Parkinson - Symptomen - Beven: een symptoom van de ziekte van Parkinson
Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson

Het dagelijkse leven Bradykinesie betekent 'vertraagde beweging', terwijl (…)

Parkinson - Symptomen - Bradykinesie: een symptoom van de ziekte van Parkinson