backtotop
Nieuws
MS: moet ik me laten vaccineren?

MS: moet ik me laten vaccineren?

Griep, tetanus, hepatitis B… Er bestaan vaccins die beschermen tegen deze ziekten. Maar heeft vaccinatie ook een impact op de evolutie van multiple sclerose (MS)?

Reclame

Wat is een vaccin?

Een vaccin is een inactief virus dat ingespoten wordt bij een patiënt. Door het immuunsysteem te stimuleren, zorgt het vaccin ervoor dat het lichaam zonder enig risico te lopen de zwakke plekken van het virus ontdekt. Tijdens een volgende ontmoeting met dit virus, zal het immuunsysteem in staat zijn het te herkennen en meteen op de juiste manier te reageren. Een goede zaak op zich… maar wanneer men lijdt aan multiple sclerose (MS), moet men dan niet vrezen voor een zekere impact op de evolutie van de ziekte?

MS: is vaccinatie noodzakelijk?

Multiple sclerose heeft te maken met een ontregeling van het immuunsysteem. Dit systeem maakt antilichamen aan die het gemunt hebben op het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en die letsels veroorzaken die aan de basis liggen van de symptomen van multiple sclerose. Het immuunsysteem van MS-patiënten presteert echter niet beter of is niet agressiever en beschermt dus niet beter tegen 'gewone' ziekten, zoals de griep. Vaccinatie blijft dus onontbeerlijk.

Geen opstoten ten gevolge van vaccinatie…

Zou een vaccin dat het immuunsysteem stimuleert geen nieuwe opstoten kunnen veroorzaken (opduiken van nieuwe symptomen)? Volgens dr. José-Antonio Elosegi, neuroloog in het CHU Ambroise Paré in Bergen, is het antwoord duidelijk: "Ondanks verschillende studies, werd geen enkele impact van de vaccins op de evolutie van multiple sclerose duidelijk vastgesteld! We zijn van mening dat het vaccineren van een patiënt niet bevorderlijk is voor het opduiken van nieuwe opstoten".

… op één uitzondering na

Eén twijfel blijft echter bestaan in verband met het vaccin tegen hepatitis B. De studies zijn het in dit geval niet met elkaar eens. Sommigen beweren dat het vaccin leidt tot een iets hoger risico op demyelinisatie (1) – en dus op hersenletsels – terwijl anderen (2) deze stelling ontkennen. We mogen zeker niet vergeten dat vaccins ons beschermen tegen soms ernstige en zelfs dodelijke ziekten. Zelfs wanneer we voor het hepatitis B-vaccin rekening houden met een mogelijke impact op de evolutie van MS, toch weegt de baat-risicobalans door in het voordeel van het vaccin (3). Hebt u twijfels over de vaccins die u reeds gekregen hebt, aarzel dan niet om uw arts hierover aan te spreken.

(1) Mikaeloff Y, Caridade G, Suissa S, Tardieu M. Hepatitis B vaccine and the risk of CNS inflammatory demyelination in childhood. Neurology. 2009, March, 10;72(10):873-80.

(2) DeStefano F et al. Vaccinations and risk of central nervous system demyelinating diseases in adults. Archives of Neurology. 2003, April;60(4):504-9.

(3) No authors listed. Systemic adverse effects of hepatitis B vaccines are rare. Prescrire International. 2004, December;13(74):218-23.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS

Veel voorkomend probleem (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS
Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS

Soms ernstige onhandigheid Beven (tremor) kan optreden (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS
In Video's