backtotop

Wat is multiple sclerose?

De plaques

Ontstaan van een plaque

Het immuunsysteem van MS-patiënten tast de schede rond de neuronen (zenuwcellen) aan alsof het om een vijandelijke indringer (bacterie, tumor...) gaat. Als de myelineschede aangetast wordt door antilichamen, hopen er zich witte bloedcellen op in een specifieke hersen- of ruggenmergzone. Door die ontsteking wordt in die zone de myelineschede van de axonen vernietigd, maar vaak ook de axonen zelf: dat is de plaque, dus een gebied met de voor deze aandoening kenmerkende ontsteking.

Remissie en herstel

De ontsteking stopt vaak vanzelf. Dan begint de remissiefase. Tijdens die recuperatiefase verdwijnt de ontsteking, overleven sommige axonen en herstelt een deel van de myeline zich, waardoor de patiënt kan recupereren. De vernietigde zones worden vervangen door een litteken: sclerose.

Het herstelproces na een opstoot hangt wellicht samen met twee verschijnselen:

  • Stopzetting van de ontsteking in de aangetaste hersen- of ruggenmergzone, en gedeeltelijk herstel van de vernietigde myeline.
  • Bij vernietiging van de axonen: gezonde neuronengroepen nemen de functies over die voordien vervuld werden door de neuronen die tijdens de opstoot beschadigd werden.

Als de ontsteking niet stopt

In sommige gevallen is het ontstekings- en vernietigingsproces van de neuronen van bij het begin blijvend, zonder recuperatiefase. Hier gaat het om de primair progressieve vorm.

Geschreven door Dr. Emmanuel BartholoméHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multiple sclerose - Begrijpen - De plaques
Reclame
In Video's