backtotop
Nieuws
Evolutie MS beïnvloed door levensstijl

Evolutie MS beïnvloed door levensstijl

Een Belgische studie heeft geprobeerd om de invloed van de levensstijl na te gaan op de evolutie van multiple sclerose. Met verrassende resultaten.

Reclame

Zodra de diagnose ‘multiple sclerose’ gesteld is, rijst de vraag in welke mate de ziekte zal evolueren. Het ziekteverloop is zo goed als onvoorspelbaar, en artsen weten nog altijd heel weinig af van de beïnvloedende factoren. Om daar een beter beeld van te krijgen, stuurde een Belgisch onderzoeksteam een vragenlijst naar de leden van de Vlaamse MS-Liga.

De vragen gingen over bepaalde leefgewoonten en over het moment waarop de MS-patiënten een EDSS (invaliditeitsscore) van 6 hadden bereikt. Met andere woorden: hoe lang ze al een wandelstok nodig hebben om 100 m te stappen. Door de antwoorden te vergelijken, konden de wetenschappers de impact evalueren van een aantal aspecten van onze levensstijl op de evolutie van multiple sclerose.

Vis, alcohol en koffie tegen MS

De auteurs hebben nagegaan welke invloed alcohol (wijn of andere alcoholische dranken), cafeïnehoudende dranken (thee en koffie), vette en magere vis en roken hadden op het verloop van multiple sclerose.

Conclusie:

  • Bij personen die tussen een glas per week en twee glazen per dag wijn of andere alcoholische dranken drinken, vertraagt het verloop van MS in vergelijking met personen die geen druppel alcohol drinken.
  • Ook elke dag koffie drinken vertraagt het ziekteverloop.
  • Minstens twee keer per week vis eten heeft eveneens een positief effect.

Maar roken verhoogt het risico dat de ziekte verergert.

Let wel: we hebben het hier alleen over multiple sclerose die in opstoten verloopt. De levensstijl – of in elk geval deze specifieke factoren – lijken geen impact te hebben op de progressieve vorm.

Verklaring voor deze effecten op MS?


Wetenschappers twijfelen nog aan de manier waarop die diverse leefgewoonten inwerken op multiple sclerose. Toch staan sommige invloeden vast:

  • Alcohol zou een gunstig effect hebben op het immuunsysteem en het ontstekingsproces afremmen.
  • Ook cafeïne zou ontstekingen tegengaan en beschermt bovendien het zenuwstelsel.
  • De vetzuren in vis hebben een ontstekingsremmend effect. De auteurs wijzen er wel op dat mensen die veel vis eten, vaak ook gezonder leven. Andere gewoonten die hand in hand gaan met een hoge visconsumptie, kunnen dit verschijnsel dus eveneens verklaren.

Verschillende studies hebben al aangetoond dat roken een negatieve impact heeft op MS. Niettemin is de reden hiervoor nog onbekend.

Iedereen wordt dan ook aangeraden om te stoppen met roken, en om minstens twee keer per week vis te eten. Alcohol en koffie zijn toegelaten, maar met mate.


D'Hooghe, M.B., European Journal of Neurology 2012, 19: 616–624

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Leeftempo en werkritme met multiple sclerose

Ken uw grenzen Er bestaan geen regels die voor iedereen opgaan. Elke patiënt moet (…)

Multiple sclerose - Leven met - Leeftempo en werkritme met multiple sclerose
Dieet: geen wondermiddel tegen MS

Oeverloze discussies... op internet Dit onderwerp wordt uitvoerig bediscussieerd (…)

Multiple sclerose - Leven met - Dieet: geen wondermiddel tegen MS
In Video's