backtotop
Nieuws
Erectieproblemen? Doe aan sport

Erectieproblemen? Doe aan sport

Een nieuwe studie bevestigt dat regelmatig sporten kan beschermen tegen erectiestoornissen. Belangrijkste verklaring? De voordelen van een regelmatige lichaamsbeweging voor ons cardiovasculaire systeem.

Reclame

Effect van sporten op erectie is bewezen

Het is een feit: een regelmatige lichaamsbeweging is goed voor de gezondheid. Maar heeft het ook een positieve invloed om een erectie te krijgen, en in stand te houden? Dat werd in ieder geval in een groot aantal studies bewezen. In de meest recente studie werden mannen onder 40 jaar onderzocht. Conclusie? 44% van de mannen die geen lichaamsactiviteit uitoefenen, heeft erectiestoornissen. Maar dat percentage daalt tot 21% bij mannen die wel bewegen. Dat betekent concreet: meer dan 1.400 calorieën verbruiken per week door een fysieke inspanning.

Gezonde hart en slagaders staan garant voor harde erectie

Deze conclusies kunnen onder andere worden verklaard door de positieve invloed van lichaamsbeweging op ons cardiovasculaire systeem. Net als gezonde voeding heeft sporten op lange termijn een invloed op ons gewicht, onze bloeddruk en ons cholesterolgehalte; parameters waarop de goede gezondheid van ons hart en onze slagaders rust. Maar hun goede werking is ook essentieel om een optimale bloedtoevoer naar de penis te behouden, en dus een erectie te krijgen.

Erectiestoornissen zijn trouwens soms een voorteken van hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten, beroerte (cerebrovasculair accident, CVA) enz.

Sporten heeft nog andere troeven

Regelmatig sporten zorgt ook voor een goede zuurstoftoevoer in het bloed. Hierdoor worden de spierweefsels en de caverneuze zwellichamen (holten waar het bloed naartoe stroomt bij een erectie) behouden.

Het resultaat van de studie kan ten slotte ook psychologisch verklaard worden. Een man die zich goed in vorm voelt, is sneller geneigd tot seksuele betrekkingen. Bovendien is hij minder bang voor zijn prestaties. Twee belangrijke psychologische factoren om een kwalitatief goede erectie te krijgen.

Oplossing bij bestaande stoornissen?

Sporten alleen kan een bestaande erectiestoornis niet oplossen. Maar op lange termijn heeft het onbetwistbaar een positief effect op de erectie.

Hsiao W., Shrewsberry A.B., Moses K.A., Johnson T.V., Cai A.W., Stuhldreher P., Dusseault B., Ritenour C.W. ,Exercise is Associated with Better Erectile Function in Men Under 40 as Evaluated by the International Index of Erectile Function, J Sex Med. 2011 Dec 6. doi: 10.1111/j.1743-6109.2011.02560.x.

stini L C M, J M B Netto, M V Miranda and A A Figueiredo, Erectile dysfunction association with physical activity level and physical fitness in men aged 40–75 years, International Journal of Impotence Research 23, 115-121 (May/June 2011) doi:10.1038/ijir.2011.15.

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Anatomie van de penis

Zwellichamen De penis (roede) bestaat uit drie cilinders (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Anatomie van de penis
Hoe verloopt een erectie?

Veranderingen in de bloedstroom Tijdens een erectie neemt de bloedtoevoer toe (…)

Erectiestoornissen - Begrijpen - Hoe verloopt een erectie?