backtotop
Nieuws
Van erectie- tot hartproblemen

Van erectie- tot hartproblemen

Erectiestoornissen zijn soms de voorloper van een hart- en vaatziekte die, als men niet oplet, ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Reclame

Verschillende studies van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen erectiestoornissen en hart- en vaatziekten. Zo zou een man met erectieproblemen 43% meer risico lopen om te sterven aan een hart- en vaatziekte dan een man die een dergelijk probleem niét heeft (1).

Hart- en vaatziekten: waarover gaat het?

Roken, diabetes, hoge bloeddruk (arteriële hypertensie) en te hoge cholesterol verhogen het risico op een hart- en vaatziekte (cardiovasculaire aandoening). Al die risicofactoren tasten immers al zeer vroeg de slagaderwand aan. Daardoor worden de slagaders geleidelijk minder elastisch en dreigen ze uiteindelijk dicht te slibben door de vetafzettingen die zich binnenin ophopen. Als men niet oplet, kan dit verschijnsel, atherosclerose genoemd, zware gezondheidsproblemen veroorzaken: hartinfarct, cerebrovasculair accident (CVA of beroerte), longembolie enz.

Erectie: een kwestie van bloedcirculatie

De bloedvaten van de penis zijn smaller dan de andere, en worden dus vaak eerst getroffen bij atherosclerose. Vandaar dat erectiestoornissen het eerste symptoom kunnen zijn van een hart- en vaatziekte… met de bekende mogelijke dramatische gevolgen.

Erectiestoornissen: alertheid geboden!

Als u een arts raadpleegt voor een erectieprobleem, zal hij u wellicht aanraden om een volledig cardiovasculair onderzoek te laten uitvoeren, en u zo nodig doorverwijzen naar een cardioloog. Met de gezondheid van de slagaders valt immers niet te spelen, ongeacht hun ligging!

Lees meer over Erectiestoornissen
Reclame
Gerelateerde artikels
Geneesmiddelen

Een relatief groot aantal geneesmiddelen kunnen erectieproblemen veroorzaken. De voornaamste (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Geneesmiddelen
Neurologische oorzaken

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen Een erectie doet zich meestal voor bij seksuele (…)

Erectiestoornissen - Oorzaken - Neurologische oorzaken