Symptomen

Lichamelijke problemen in verband met depressie

Uiteenlopende symptomen

Depressiepatiënten hebben vaak lichamelijke klachten. Die treden meestal op naast de psychische klachten, maar soms noemt men enkel de lichamelijke klachten, hetgeen de diagnose bemoeilijkt. Uit studies is nochtans gebleken dat 85% van de depressiepatiënten eerst fysieke klachten vertoont.

Deze lichamelijke klachten zijn zeer uiteenlopend en aspecifiek:

  • Spijsverteringsklachten: diarree, constipatie, buikpijn, misselijkheid, braken...
  • Hartklachten: hartkloppingen, pijn in de borstkas...
  • Neurologische klachten: krampen, rugpijn, hoofdpijn.
  • Somatisatie

Op die precieze symptomen enten zich meestal vager omschreven klachten, zoals gevoelens van beklemming, enz. Die symptomen zijn niet specifiek voor een depressie en kunnen op een lichamelijke aandoening wijzen (hartziekte, spijsverteringsstoornissen...). De arts zal dus moeten oordelen of er al dan niet bijkomende onderzoeken nodig zijn.

Seksuele stoornissen

Veel mensen met een depressie hebben een verminderd libido, waardoor ze minder of helemaal niet meer vrijen met hun partner. Depressie kan bij mannen erectiestoornissen en bij vrouwen frigiditeit veroorzaken. Door deze seksuele stoornissen dreigt iemand met een depressie zich nog meer minderwaardig te voelen. Dit legt een zware last op de relatie, en dat terwijl de partner zich al machteloos voelt.

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Depressie - Symptomen - Lichamelijke problemen in verband met depressie
Reclame