Begrijpen

Verwikkelingen

Lumbago

Lumbago is een hevige pijn onderaan de rug die gepaard gaat met een sterke spiersamentrekking. De onderrug is geblokkeerd en de patiënt kan meestal niet uit bed komen. De pijn duikt typisch op wanneer iemand voorover buigt om iets zwaar op te pakken, en vervolgens terug rechtkomt zonder zijn rug te sparen.

Verwar lage rugpijn niet met ischias

Ischias, ook lumbo-ischialgie genoemd, is een combinatie van lage rugpijn met een pijn die het gevolg is van een prikkeling van een zenuwwortel in de wervelkolom. Dergelijke pijn vertrekt vanuit de bil en kan uitstralen tot in de voet. Ischias wordt in de omgangstaal soms 'sciatique' genoemd.

Bij ischias is niet de ischiaszenuw aangetast, maar wel een van de zenuwwortels in de lendenwervelkolom waaruit de ischiaszenuw ontspruit.

Acute of chronische lage rugpijn?

Als een lage rugpijn opkomt en terug verdwijnt binnen de acht weken, is er sprake van acute lage rugpijn. Dat is een goedaardige aandoening. In 90 tot 95% van de gevallen verdwijnt dergelijke pijn spontaan binnen enkele dagen. Maar in meer dan een derde van de gevallen komt ze terug binnen het jaar.

Soms kan de pijn ook aanhouden of snel terug opkomen. Als de pijn langer dan drie maanden aanwezig blijft, gaat het om een chronische lage rugpijn. Die komt voor bij 10% van de patiënten die een acute lage rugpijn hebben gehad.

Geschreven door Pascale Grubervolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Lage rugpijn - Begrijpen - Verwikkelingen
Reclame