backtotop
Nieuws
Perinatale depressie: ook bij mannen

Perinatale depressie: ook bij mannen

Ook mannen kunnen een pre- of postnatale depressie krijgen: ongeveer 10% van de vaders zou in de periode voor of na de bevalling een depressie doormaken.

Reclame

Pre- en postnatale depressie

Een depressie in de periode rond de bevalling wordt doorgaans met jonge mama's geassocieerd. Maar ook mannen kunnen depressieve symptomen vertonen voor of na de geboorte van hun kind, ook al maken ze uiteraard niet dezelfde biologische veranderingen door.
Uit een meta-analyse van 43 studies* blijkt dat ongeveer 10% van de vaders tijdens de drie maanden voor de geboorte van zijn kind, of tijdens het jaar daarna, af te rekenen krijgt met babyblues. Vooral tussen de derde en de zesde maand na de bevalling blijken jonge vaders kwetsbaar voor een depressie.
Een echte verklaring voor een perinatale depressie (voor en na de geboorte) bij mannen blijkt de wetenschap niet te hebben. Maar het vaderschap is uiteraard een ingrijpende gebeurtenis, en voor nogal wat mannen blijkt het niet gemakkelijk om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Vaak bij vader en moeder

Wetenschappers stelden wel vast dat babyblues bij de vader vaak samen voorkomt met een depressie bij de moeder. Een oorzakelijk verband tussen een depressie bij de vader en een depressie bij de moeder is niet aangetoond.
Maar de vaststelling is wel belangrijk om eventuele depressies bij de vader of de moeder te voorkomen. Zeker omdat een depressie bij de jonge ouders negatieve effecten kan hebben op de emoties, het gedrag en de ontwikkeling van hun kind.
Concreet zou een babyblues bij de ene ouder meteen tot een verhoogde aandacht moeten leiden voor de mentale gezondheid van de andere ouder. Ook de behandeling van de postnatale depressie zou zich misschien meer op het koppel moeten focussen dan op de individuele ouder, aldus de auteurs van de studie.

Lees meer over Depressie
Reclame
Gerelateerde artikels
Focus op postnatale depressie

Van babyblues...De babyblues begint meestal tussen de (…)

Depressie - Begrijpen - Focus op postnatale depressie
Depressie bij oudere mensen

Depressie, een aandoening die veel voorkomt bij bejaardenMinder dan 10% van alle (…)

Depressie - Begrijpen - Depressie bij oudere mensen