backtotop

Symptomen van atopische dermatitis

Atopische dermatitis - Symptomen - Symptomen van atopische dermatitis

Symptomen van atopische dermatitis

Droge huid (xerose)

Mensen de lijden aan atopische dermatitis hebben een meer doorlatende huid. De huid laat het water, dat normaal gezien moet binnenblijven, meer ontsnappen. Het gevolg: de huid droogt uit, trekt en jeukt. Onder de leeftijd van twee jaar komt een droge huid niet zo vaak voor. Daarna duikt ze net veel uitgesprokener op. Dat oncomfortabele symptoom is vooral aanwezig bij koud en droog weer, maar kan zeker ook permanent zijn. Benen, enkels, armen, handen en rug zijn de vaakst getroffen zones.

Eczeemletsels

Tijdens een eczeemaanval vertoont de huid rode vlekken. Die vlekken zijn verspreid over het hele lichaam en variëren van enkele millimeters tot verschillende centimeters. Soms zijn ze bedekt met blaasjes (heel kleine belletjes), die ook kunnen lekken. Als die blaasjes vervolgens opdrogen, is de huid soms bedekt met witte schilfertjes en ziet ze er gebarsten uit.

Jeuk (pruritus)

Eczeemletsels zijn meestal pijnloos, maar veroorzaken jeuk die erg intens kan zijn en vaak ’s avonds en ’s nachts voorkomt, waardoor de slaap verstoord raakt.
Hoewel dat symptoom niet echt zichtbaar is, zorgt het voor ernstig ongemak en kan de kwaliteit van het dagelijkse leven eronder lijden. Nuttig om te weten: de allerkleinsten uiten dit ongemak over het algemeen door te woelen en met hun lichaam en hun gezichtje tegen het beddengoed te schuren.

Andere symptomen

Atopische dermatitis geeft ook andere symptomen:

  • gezwollen binnenkant van de oogleden,
  • kleine droge vlekken, helderder dan de rest van de huid (huidschilfers),
  • droge lippen,
  • bleek gelaat.

Variabele evolutie

De symptomen zijn niet altijd tegelijk aanwezig. Het meest constante symptoom is een droge huid, ook al is de intensiteit ervan variabel.
Jeuk en letsels duiken op bij eczeemopstoten. De ernst van dat symptoom verschilt van de ene aanval tot de andere.

Reclame
Atopische dermatitis - Symptomen - Symptomen van atopische dermatitis

De plaats

In de loop van de jaren verschijnen eczeemletsels op andere plaatsen.
Bij zuigelingen nemen de eerste wonden de vorm aan van ‘melkkorstjes’: kleine stukjes dode huid die loskomen van de hoofdhuid.
Enkele weken later manifesteert eczeem zich met rode vlekken die symmetrisch op de wangen, billetjes, handruggen of hoofdhuid van het jonge kind verschijnen.
Na twee jaar komen de wonden meestal voor in de lichaamsplooien (ellebogen, knieën).
Bij oudere kinderen en volwassenen komen de wonden eerder achter de knieën, ter hoogte van de ellebogen, hals, polsen, enkels, handen en in het gelaat voor.

Atopische dermatitis - Symptomen - De plaats
Reclame

Lees verder: De diagnose atopische dermatitis

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.