backtotop

Wat zijn de oorzaken van acne?

Acne - Oorzaken - Hormonen en genetische aanleg voor acne

Hormonen en genetische aanleg voor acne

Androgenen, mannelijke geslachtshormonen waartoe testosteron behoort, zijn de oorzaak van acne in de puberteit. Zij worden hoofdzakelijk in de zaadballen (testikels) geproduceerd. Maar ook vrouwen maken androgenen aan: dat gebeurt in de ovaria en in de bijnieren (een klier aan de bovenkant van de nier). Deze hormonen stimuleren eveneens de talgklier tot productie van talg. Zolang de talgafvoerkanalen niet verstopt raken, blijft het beperkt tot een vettigere huid. Waarom de talgafvoerkanalen bij sommige mensen uiteindelijk verstoppen en bij anderen niet, blijft nog onduidelijk. Mogelijk speelt genetische aanleg hierin een rol.

Er bestaat in zekere mate een genetische aanleg voor jeugdacne. Als beide ouders acne hebben gehad in de puberteit, is de kans groter dat ook hun kinderen acne zullen ontwikkelen. Ook voor de volwassenen vormen van acne speelt genetische aanleg een rol.

Reclame

Hygiëne en cosmetica aan de basis van acne?

Het is een fabel dat een slechte hygiëne acne veroorzaakt. Ook werd er geen verband met transpiratie (zweten) aangetoond. Maar te veel sporten, dat gepaard gaat met overdadig zweten, wordt wel erkend als een bevorderlijke factor voor de woekering van Propionibacterium acnes, die de oorzaak is van de huidontsteking.

Bepaalde cosmetica, die paraffineolie, lanoline, sommige plantaardige oliën of vetzuren, bevatten, en poeders kunnen de poriën wel verstoppen en zo puistvorming in de hand werken.

Acne - Oorzaken - Hygiëne en cosmetica aan de basis van acne?
Reclame

Acne als gevolg van geneesmiddelen, stress en beroepen

Geneesmiddelen: een oorzaak van acne?

Acne kan een bijwerking zijn bij langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen. De bekendste zijn corticosteroïden, barbituraten die gebruikt worden als kalmeer- of slaapmiddelen, en bepaalde middelen tegen epilepsie. Ook overmatig gebruik van androgenen, zoals bij bodybuilders wel eens het geval is, kan acne in de hand werken, bovenop andere mogelijk gevaarlijkere bijwerkingen. Als u stopt met de behandeling, verdwijnen de letsels meestal na enkele weken tot maanden.

Veroorzaakt stress puistjes?

Stress is geen oorzaak van acne, maar ernstige acne kan wel stress verhogen. Door stress kan de productie van mannelijke hormonen stijgen, wat een bestaande acne kan verergeren.

De rol van bepaalde beroepen

Bepaalde werknemers in de chemische industrie kunnen door langdurig contact met oliehoudende of chemische producten acne krijgen. Ook mechanische druk kan acne heviger maken, bijvoorbeeld het helmriempje dat op de kin drukt. Dit is onder meer het geval bij garagemonteurs, werktuigbouwkundigen, stratenmakers, dakbedekkers enz.

Acne - Oorzaken - Acne als gevolg van geneesmiddelen, stress en beroepen

Geschreven door Dr Michelle CooremanLees verder: Hoe wordt de diagnose van acne gesteld?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.