backtotop

De verschillende behandelingen tegen acne

Acne - Behandelingen - Acne: behandeling en hygiëne op maat

Acne: behandeling en hygiëne op maat

De behandeling van acne verschilt naargelang het soort letsels: overwegend comedonen of overwegend ontstekingen. Maar ook omdat de trigger voor het ontstaan van nieuwe letsels en de reactie op medicatie individueel kan verschillen, moet de behandelende arts de therapie telkens opnieuw aanpassen aan de patiënt.

Een slechte persoonlijke hygiëne kan nooit verantwoordelijk gesteld worden voor het ontstaan van acne. In elk geval moeten de verzorgingsproducten aangepast worden, zodat ze de acne niet uitbreiden noch verergeren. Vermijd uitdrogende producten.

Reclame

Crèmes en lotions tegen acne

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een krachtig antibacterieel en ontstekingswerend middel. Maar in tegenstelling tot antibiotica, lokt het geen resistentie uit. Het middel is bestemd voor patiënten met rode en etterige puisten, beperkt in aantal of in uitgebreidheid. Maar het heeft slechts een beperkt effect op comedonen (zwarte en witte puntjes). Het is vrij verkrijgbaar in de apotheek. Het meest voorkomende ongewenste effect is irritatie van de huid. Bovendien heeft het een afblekend effect op textiel. Opgelet met vlekken dus.

Lokale retinoïden

Retinoïden zijn producten afgeleid van vitamine A. In de huid gaat vitamine A de abnormaal verhoogde afschilfering van dode huidcellen in de poriën tegen en verhindert zo de vorming van mee-eters of comedonen (zwarte en witte puntjes). Deze producten zijn zeker aangewezen voor patiënten bij wie veel comedonen aanwezig zijn. Zij vormen ook de basis voor elke lokale acnebehandeling, omdat elk acneletsel aanvankelijk ontstaat uit een mee-eter (comedo). Retinoïden moeten door een arts voorgeschreven worden, omdat ze niet aangewezen zijn voor zwangere vrouwen of voor vrouwen die borstvoeding geven. Maar ook vrouwen die wensen zwanger te worden, mogen geen retinoïden nemen. Ongewenste effecten van retinoïden voor lokaal gebruik zijn soms irritatie met jeuk en roodheid.

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur bevordert vooral de afschilfering van de dode cellen die de poriën verstoppen. Het is in mindere mate ook ontstekingswerend en antibacterieel. In België zal de arts azelaïnezuur voornamelijk voorschrijven als de combinatie van benzoylperoxide en lokale retinoïden niet goed verdragen wordt (irritatie) of onvoldoende effect heeft.

Lokale antibiotica

De arts schrijft lokale antibiotica voor omdat ze een antibacterieel en ontstekingswerend effect hebben. Ze verminderen pukkels en puistjes, maar hebben geen effect op de comedonen (zwarte en witte puntjes). Omdat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, hebben sommige middelen geen effect meer. Vermijd langdurig gebruik en gebruik geen lokale en orale antibiotica op hetzelfde moment. Lokale antibiotica kunnen het best gecombineerd worden met lokaal benzoylperoxide om resistentievorming tegen het antibioticum te verminderen. Ook de combinatie met lokale retinoïden is interessant, aangezien lokale antibiotica geen enkel effect hebben op comedonen.

Acne - Behandelingen - Crèmes en lotions tegen acne
Reclame

Orale behandelingen tegen acne

Orale antibiotica

Orale antibiotica zijn aangewezen bij ernstige vormen van acne met veel ontstekingsletsels. Zij hebben een antibacteriële werking, maar zeker ook een belangrijke ontstekingsremmende functie. Zij moeten door een arts voorgeschreven worden, samen met een lokaal geneesmiddel. Zij hebben geen invloed op de vorming van mee-eters of comedonen (zwarte en witte puntjes). Als er na drie maanden geen verbetering zichtbaar is, zal de arts de behandeling stopzetten. Is er wel verbetering, dan kan de combinatie voortgezet worden gedurende maximaal zes maanden.

Isotretinoïne

Isotretinoïne is een product dat afgeleid is van vitamine A. Het vermindert de talgproductie, normaliseert de afschilfering van dode huidcellen en gaat dus de vorming van comedonen of mee-eters tegen. Bovendien heeft het ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt beschouwd als een redmiddel wanneer de vorige, klassieke behandelingen niet (meer) werken of wanneer acne met cystevorming opduikt. Een behandelingskuur duurt verschillende maanden. In het begin krijgt de patiënt een lage dosis, daarna wordt de dosis op maat gebracht. Omdat de ongewenste effecten talrijk zijn, is dit geneesmiddel voorschriftplichtig. Gedurende de hele duur van de behandeling tot een maand na het stoppen ervan, moet een voorbehoedsmiddel worden gebruikt. Ook zijn regelmatige bloedafnames noodzakelijk om eventuele leverfunctiestoornissen en een stijging van de bloedvetten op te sporen.

Zinkgluconaat

Zink is een essentieel mineraal met verschillende functies. Onder de vorm van zinkgluconaat wordt het gemakkelijk opgenomen in het lichaam. Een dagelijkse dosis van 30 tot 50 mg zou de vorming van puistjes bij mensen met veel acne verhinderen.

Anticonceptiepil

Bij vrouwen met acne die anticonceptie wensen te gebruiken, kan een pil met een progestageen met antiandrogeenwerking een bestaande acne verminderen. Deze pil moet twee tot vier maanden ingenomen worden, voor het effect op de acne zichtbaar is. Terugval blijft mogelijk.

Acne - Behandelingen - Orale behandelingen tegen acne

Licht- en lasertherapie tegen acne

Lichttherapie

Uv-licht van de zon heeft een ontstekingsremmend effect op korte termijn waardoor acne in de zomermaanden vaak beter is. Maar uv-stralen stimuleren ook de talgproductie, wat de acne op termijn altijd verergert. Voor de behandeling van acne wordt rood en blauw licht gebruikt. Blauw licht heeft een antibacterieel effect en neemt zo de oorzaak van de ontsteking in de porie weg. Rood licht geneest de wond. Maar het langetermijneffect van fototherapie ligt niet vast.

Laser

Zoals lichttherapie moet lasertherapie worden uitgevoerd door een dermatoloog die ervaring heeft met deze methoden. Want deze behandelingen staan nog in de kinderschoenen en er zijn meer studies nodig om hun doeltreffendheid op lange termijn verder te objectiveren.

Zo gaat de zogenaamde gepulseerde kleurstoflaser bacteriën en ontstekingen tegen. Het rode restletsel vervaagt door het verschroeien van de kleine haarvaatjes in de huid. Vooral patiënten met hevige ontstekingen kunnen hier baat bij hebben. De IPL-laser (Intense Pulse Light) doodt alleen bacteriën en is dus geschikt voor matigere vormen van acne. Littekens en zwarte comedonen worden dan weer het best behandeld met de Smoothbeam. Deze laserstraal wijzigt de structuur en de functie van de talgklier, waardoor de puistjes verdwijnen. Hij vervaagt ook de littekens door acne.

Acne - Behandelingen - Licht- en lasertherapie tegen acne

Geschreven door Dr Michelle CooremanLees verder: Advies om acne te verminderen

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.