Begrijpen

De verschillende stadia (graden) van hemorroïden

Hemorroïdale aandoeningen graad 1


Een hemorroïdale aandoening in deze graad kan uiteenlopende symptomen geven: pijn, drukgevoel en jeuk zijn mogelijk, net als bloedingen. Maar er is geen sprake van prolaps, dat is een uitstulping van de inwendige aambeien via de anus.

Een aanpassing van de levensstijl is doorgaans voldoende om de toestand te verbeteren: als de patiënt geen constipatie meer heeft, verdwijnen de problemen van aambeien meestal ook vanzelf. Enkel in bepaalde gevallen is een behandeling gerechtvaardigd, namelijk als de symptomen heel hinderlijk zijn.

Hemorroïdale aandoeningen graad 2


In graad 2 zijn de symptomen dezelfde, maar de aambeien komen tijdelijk uit de anus, tijdens de ontlasting. Na het persen keren ze spontaan terug in het anale kanaal.

De regulatie van de transit blijft belangrijk, maar er kan ook een instrumentele behandeling worden voorgesteld. Deze ingreep in het anale kanaal is lichter dan een operatie.

Hemorroïdale aandoeningen graad 3

De aambeien puilen sterk uit in de anus. De patiënten moeten ze dikwijls met de hand terugduwen na het toiletbezoek. Een instrumentele behandeling blijft een uitstekende indicatie. Maar als dat niet lukt, is een chirurgische behandeling nodig.

Hemorroïdale aandoeningen graad 4


De aambeien bevinden zich voortdurend buiten de anus en de patiënt kan ze niet meer terugduwen. In dit stadium is chirurgie nodig.

Uiteenlopende symptomen


De symptomen hangen gedeeltelijk af van de graad van de aandoening. Zo kunnen aambeien die niet uitstulpen heel pijnlijk zijn, terwijl sommige mensen met graad 3 weinig last ondervinden. Maar zodra de aambeien problematisch worden, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Want als de aandoening goed wordt opgevolgd, evolueert ze nooit tot het stadium waarin chirurgie nodig wordt.

Geschreven door Marion Garteiservolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Aambeien - Begrijpen - De verschillende stadia (graden) van hemorroïden
Reclame