Behandelingen

Aambeien: niet-chirurgische behandelingen

Principe van instrumentele behandelingen

De instrumentele behandelingen hebben als doel om een fibrose (een soort litteken) te creëren bovenop het aambeienweefsel. Dat versterkt de ophanging en beperkt de doorbloeding, waardoor het gezwollen weefsel slinkt.

Ze worden tijdens de raadpleging in enkele minuten uitgevoerd door een gastro-enteroloog of een proctoloog, zonder anesthesie en via een anoscoop.

  • Afbinding van aambeienaders: bij deze behandeling wordt een elastiekje aangebracht rond het problematische aambeienpakket dat de bloeddoorstroming verhindert. De ingreep met een specifiek instrument (afbinder) duurt nauwelijks enkele seconden. Voor afbinding is geen anesthesie nodig, omdat het gebied geen zenuwen heeft en dus geen pijn veroorzaakt. Er bestaan tegenwoordig toestellen waarmee dit kan gebeuren onder controle van een echografie.
     
  • Sclerose van de aambeienader: de arts injecteert in het anale kanaal – in een ongevoelig gebied – een ontstekingsproduct. De injectie kan ongemak of matige, plaatselijke pijn veroorzaken.
     
  • Infrarode fotocoagulatie: met de stralen van een infrarode lamp voert de arts een thermische coagulatie uit, een soort verbranding van het weefsel.

Bijwerkingen van instrumentele behandelingen

Deze behandelingen veroorzaken frequente, maar relatief lichte bijwerkingen. Voorbeelden zijn pijn, bedruktheid of licht bloedverlies. In minder dan 5% van de gevallen zijn ze ernstiger: hevige pijn, hemorroïdale trombose of urinewegstoornissen. Tot slot rechtvaardigen enkele zeldzame complicaties (minder dan 2% van de gevallen) een medische of chirurgische behandeling. De belangrijkste zijn zwaar bloedverlies, koorts en tijdelijk onvermogen om te plassen (urineretentie).

Uw arts zal u waarschijnlijk aanraden om gedurende enkele dagen na de ingreep pijnstillers te nemen. Als u toch nog veel pijn hebt of als u veel bloed verliest, aarzel dan niet om een arts te raadplegen.

Geschreven door Marion Garteiser volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Aambeien - Behandeling - Aambeien: niet-chirurgische behandelingen
Reclame