backtotop

Binnenkort een vaccin tegen zona?

Vaccin tegen zona

Doel van het vaccin tegen zona

De bedoeling van het vaccin tegen zona is het risico op reactivatie van het virus te verminderen, maar het vaccin kan zona niet geheel voorkomen. Het vaccin tegen varicella verhindert infectie tegen dit virus en dus ook tegen zona. Het vaccin tegen zona wordt toegediend aan mensen die, per definitie, varicella reeds ontwikkeld hebben. Het herpes zoster-virus is dus reeds sluimerend aanwezig in hun zenuwstelsel. Gevaccineerde mensen kunnen dus nog een zona krijgen, maar onder een minder uitgesproken vorm en met minder pijn.

Duur van de bescherming van het vaccin tegen zona

Onderzoekers weten nog niet hoelang het vaccin beschermt. De huidige studies geven een beschermingsduur van zeven jaar aan zonder herhalingsvaccin.

Een vaccin voor wie?

Het vaccin tegen zona is beschikbaar op de Belgische markt. Het kan worden toegediend aan mensen ouder dan 50 jaar. Dit verzwakte levende vaccin is niet geschikt voor wie immunocompromised is, net de groep die het meeste risico loopt op ernstige zona.

Doeltreffendheid van het vaccin tegen zona

Dat het vaccin werkt, is bewezen in klinische studies en in de praktijk in landen waar het vaccin al voorhanden is. In Engeland bijvoorbeeld wordt het vaccin toegediend aan alle mensen tussen 70 en 80 jaar. Met als gevolg dat men ongeveer de helft minder zona en 66% minder (post-)herpetische pijn heeft vastgesteld.

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Zona - Vaccin - Vaccin tegen zona
Reclame