backtotop

Behandeling van zona

Behandeling van post-herpetische pijn

Klassieke pijnstillers

Post-herpetische pijn moet in elk geval behandeld worden, omdat ze van het leven van de patiënten een echte hel maakt. Ontstekingsremmende middelen en paracetamol worden vaak gebruikt, maar zijn eigenlijk weinig doeltreffend.

Tricyclische antidepressiva

Tricyclische antidepressiva, een oude groep antidepressiva, zijn zeer doeltreffend voor de behandeling van post-herpetische pijn. Ze zijn zeer goedkoop en zorgen voor verlichting van de pijn bij meer dan de helft van de patiënten. Sommige bijwerkingen (constipatie, urineretentie, slaperigheid) beperken soms hun gebruik.

Anti-epileptica

Sommige anti-epileptica hebben al bewezen zeer doeltreffend te zijn voor de behandeling van post-herpetische pijn.

Lokale behandelingen

Het lokaal behandelen van post-herpetische pijn is een relatief nieuw concept. Deze behandelingen hebben als grote voordeel dat ze enkel lokaal werken ter hoogte van de huid waardoor de kans op bijwerkingen dus zeer laag is (in tegenstelling tot de behandeling met tricyclische antidepressiva of anti-epileptica).

Er bestaan vandaag twee types van lokale behandelingen: pleisters op basis van lidocaïne en capsaïcine.

Studies hebben aangetoond dat de behandeling met lidocaïne-pleisters zeer doeltreffend is. Deze pleisters worden dagelijks rechtstreeks op de pijnlijke plek aangebracht. De behandeling is vrij eenvoudig en kan door patiënt zelf thuis gebeuren.

Daarnaast bestaan er ook capsaïcine-pleisters. Deze pleisters hebben een langere werking (ongeveer drie maanden). De behandeling kan enkel in een gespecialiseerd centrum gebeuren onder toezicht van een arts omdat capsaicine in deze hoge concentraties zeer irriterend kan zijn voor de huid.

volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Behandeling van post-herpetische pijn
Reclame