backtotop

Zona en waterpokken: hetzelfde virus

Varicella

Varicella: kinderziekte

Varicella, ook wind-, water- of wijnpokken genoemd, is in de meeste gevallen een goedaardige, besmettelijke kinderziekte (tussen 2 en 10 jaar). Ze wordt veroorzaakt door het herpes zoster-virus.

Varicella: een besmettelijke ziekte

De overdracht van het herpes zoster-virus gebeurt door contact tussen de slijmvliezen van neus en/of mond en het vocht in de blaasjes van een zieke met varicella of zona. Respiratoire overdracht via de omgevingslucht door minidruppeltjes speeksel die het virus bevatten, is ook mogelijk.

Een zwangere vrouw ten slotte, die tijdens haar zwangerschap besmet is, kan het virus aan haar ongeboren kind doorgeven via de placenta.

De kans op virusoverdracht bestaat al meerdere dagen vóór het verschijnen van de blaasjes en duurt tot alle blaasjes zijn ingedroogd.

Symptomen van varicella

De eerste symptomen van varicella treden 13 tot 18 dagen na contact met het virus op. De ziekte begint gewoonlijk met lichtrode huidvlekjes, die gepaard gaan met of die voorafgegaan worden door matige koorts. Huidletsels verschijnen vervolgens in de vorm van blaasjes, eerst op de romp, daarna op het hele lichaam en de slijmvliezen, en als laatste op het gezicht.

De blaasjes zijn een speldenkop groot en bevatten een lichtkleurige vloeistof. Het duurt zowat 48 uur voordat ze uitdrogen en ze verdwijnen na ongeveer twee weken.

Varicella: behandeling en vaccinatie

Het varicella-zoster-virus is gevoelig voor uitdroging. De behandeling heeft dan ook als doel de blaasjes uit te drogen. Dat kan met een ontsmettende oplossing, met zeep of gewoon aan de lucht.

Na de infectie blijft het virus wel aanwezig in de zenuwknopen van de zenuwen die instaan voor de huidgevoeligheid. Het is van hieruit dat het virus kan reactiveren om op volwassen leeftijd zona te veroorzaken. Sinds enkele jaren is er trouwens een vaccin tegen varicella dat toegediend kan worden vanaf de leeftijd van 12 maanden.

Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Varicella
Reclame