backtotop
Nieuws
Zona: een pijnlijke huidziekte

Zona: een pijnlijke huidziekte

'Gordelroos' is een andere naam voor zona. De naam verwijst naar de kenmerken van deze huidziekte, die gevreesd wordt wegens de pijn die ze veroorzaakt tijdens en na de infectie.

Reclame

Verschillende namen voor één ziekte

'Zoster' is Grieks voor 'gordel'. De naam verwijst naar de lokalisatie van de zona die als een band, een gordel, aan één enkele lichaamshelft voorkomt. 'Roos' verwijst dan weer naar een schilferige aandoening van de (hoofd)huid. De huidletsels bij zona bestaan uit blaasjes die een korstje krijgen, dat later spontaan afvalt.

Een slapend virus...

Herpes is een familie van virussen. Het virus verantwoordelijk voor zona, het herpes zoster-virus, heeft een bijzondere eigenschap. Alleen mensen die als kind varicella of waterpokken gekregen hebben, kunnen een zona ontwikkelen. Het slapende virus kan op volwassen leeftijd wakker worden en zich opnieuw beginnen vermenigvuldigen.

Pijn, pijn en nog eens pijn

Dit virus nestelt zich rond de zenuwbanen die de huid gevoelig maken. Zona is dus erg pijnlijk. De pijn kan al beginnen voor de uitslag verschijnt en houdt aan met het opduiken van de voor zona typische blaasjes. Maar het is vooral de pijn, die na het verdwijnen van de huidletsels aanhoudt, die zeer vervelend is. Dit is de post-herpetische pijn (na infectie met herpes zoster).

Lees meer over Zona
Reclame
Gerelateerde artikels
Het varicella-zoster-virus

Zona en varicella (waterpokken): hetzelfde virusZona (…)

Het varicella-zoster-virus
Varicella

Varicella: kinderziekteVaricella, ook wind-, water- of (…)

Varicella