backtotop

Wondzorg, stap voor stap

Wondzorg, stap voor stap

Of ze nu klein is of groot, de verzorging van een wonde verloopt altijd in drie stappen:

  1. Reinig, spoel en droog de wonde
  2. Ontsmet de wonde
  3. Bescherm de wonde

Van een kleine snijwonde in de vinger tot een steekwonde, huidletsels maken deel uit van het gewone leven. In de meeste gevallen hoeft de behandeling van een wonde niet ingewikkeld te zijn. Afhankelijk van het type, de omvang en de plaats, kunnen de meeste huidletsels zeer goed thuis behandeld worden.

Voor je een wonde verzorgt, doe je er goed aan om zorgvuldig je handen te wassen om te voorkomen dat er bacteriële besmetting optreedt.

Eerste stap: reinigen, spoelen, drogen

  • Reinig de wonde en de ruimte errond met lauw water en, indien mogelijk, met een bacteriëndodende zeep.
    Een oppervlakkige schaafwonde of een bloedende kwetsuur reinig je met lauwwarm water. Op die manier verwijder je het vuil en beperk je dus het risico op infectie. Reinig ook wonden die er proper uitzien. Begin in het midden en duw de vuildeeltjes naar de randen. Reinig vervolgens de randen van de wonde met een milde, neutrale zeep. Als de wonde nog steeds niet helemaal schoon is, dep je ze lichtjes met een steriel kompres.
  • Spoel.
  • Droog de wonde goed door ze te betten met een propere doek voor eenmalig gebruik.

Tweede stap: ontsmetten

Ontsmet de wonde en het gebied errond met een passend antisepticum (zie het EHBO-kistje): dat kan met een waterig of gelvormig gejodeerd antisepticum, afhankelijk van het type letsel en zijn oppervlakte.
Opgelet, ether is geen antisepticum, maar een ontvettingsmiddel en daardoor prima geschikt om sporen van pleisters te verwijderen!

Breng het antisepticum op de wonde aan met een steriel kompres. Vermijd watten, want die rafelen uit en blijven in de wonde kleven.

Derde stap: beschermen

De wonde beschermen met een geschikt verband.

In tegenstelling tot wat men gewoonlijk denkt, genezen en helen wonden beter met een verband en als men ze lichtjes vochtig houdt.

Door de wonde te beschermen met een verband, verkleint men ook het risico op besmetting en dus op infectie van het letsel.

Ook kleine, onbeduidende kwetsuren moet men beschermen, en dan vooral op de buigingspunten (ellebogen, knieën), de voetzool en de handen, die men vaak gebruikt als men beweegt. Neem je EHBO-kistje bij de hand.

Geschreven door Barbara Simonvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wondverzorging - Wondzorg, stap voor stap - Wondzorg, stap voor stap
Reclame