backtotop

Specifieke wondbehandelingen

Steekwonden

Dergelijke ongevallen worden vaak veroorzaakt door punaises, nagels en naalden, en komen dan ook het vaakst voor bij (onervaren) doe-het-zelvers en naaisters. Het risico op infectie is groot, zelfs bij kleine steekwonden.

Kleine steekwonden

Volg de drie stappen van de wondverzorging (zie hoofdstuk 2).

Reinig, spoel en droog de wonde. Ontsmet de wonde met een geschikt huidantisepticum. Bedek de wonde met een waterproof steriel verband als je niet gehinderd wilt worden bij je dagelijkse taken.
Het is in dit geval heel belangrijk om in orde te zijn met de vaccinatie tegen tetanus. Als je laatste inspuiting meer dan tien jaar geleden gebeurde of als je nooit gevaccineerd werd, is het wellicht verstandig om antitetanus gammaglobulines te laten inspuiten voor onmiddellijke bescherming.
Raadpleeg meteen een arts bij de geringste symptomen van een infectie, zoals, een rode huid, hitteopwelling, pijn, zwelling of vocht.

Ernstige steekwonden

Als de steekwonde ernstiger en dieper is, en een groter deel van de huid aangetast heeft, moet je de bloeding zo snel mogelijk stelpen met een steriel kompres. Druk minstens tien minuten op de wonde.

Volg daarna de drie stappen van de wondverzorging (zie hoofdstuk 2).

Reinig, spoel en droog de wonde. Ontsmet het letsel vervolgens met een geschikt huidantisepticum. Dek de wonde af met een steriel verband.
Een vaccinatie tegen tetanus is noodzakelijk.
Raadpleeg zo snel mogelijk een arts, want bij een diepe wonde kan een zenuw, een pees of een kleine slagader geraakt zijn. Soms is het nodig om plaatselijk te hechten en wordt er ook een lokale of orale behandeling met antibiotica voorgeschreven.

Geschreven door Barbara SimonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wondverzorging - Specifieke wondbehandelingen - Steekwonden
Reclame