backtotop

Specifieke wondbehandelingen

Snijwonden

Maak een onderscheid tussen kleine, oppervlakkige snijwonden (veroorzaakt door papier, karton of een schaar), die vaak weinig bloeden en niet diep zijn, en grotere wonden (veroorzaakt door glas, een zaag, het gebruik van een mandoline in de keuken, een tuinschaar, enz.).

Kleine snijwonde

Kleine snijwonden reinig je zoals wordt uitgelegd in hoofdstuk 2 (volg daarbij de drie stappen van de wondverzorging). Ontsmet de wonde vervolgens met een geschikt huidantisepticum (te vinden in je EHBO-kistje). Geef de voorkeur aan een vloeibaar, alcoholvrij en niet-irriterend antisepticum, op basis van een jodiumderivaat of een waterige chloorhexidine-oplossing, of anders een antiseptische zalf of gel, en zelfs een vloeibare desinfecterende oplossing. Plaats dan een steriel verband om de wonde te beschermen. Gebruik een kleefpleister die al dan niet waterbestendig is, afhankelijk van je activiteiten.

Ga na om je nog beschermd bent tegen tetanus: een vaccinatie wordt om de 10 jaar aanbevolen.

Diepe snijwonde

Bij een diepe snijwonde moet je, na de eerste zorgen te hebben toegediend, zo snel mogelijk een arts raadplegen. Want een ernstige snijwonde kan een zenuw, een pees of een slagader beschadigd of doorgesneden hebben. Daarom is een snelle, dringende interventie absoluut noodzakelijk (bel in dat geval meteen de spoeddiensten op 112).

Stelp de wonde met behulp van een steriel kompres als ze overvloedig bloedt en druk gedurende tien minuten.

Volg de drie stappen van de wondverzorging (zie hoofdstuk 2). Reinig, spoel en droog de wonde. Breng vervolgens een steriel kompres met een geschikt huidantisepticum aan (zie het EHBO-kistje). Bescherm de wonde.

Bel zo snel mogelijk een arts. Wellicht is het noodzakelijk om de wonde te hechten.

Geschreven door Barbara SimonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wondverzorging - Specifieke wondbehandelingen - Snijwonden
Reclame