backtotop

Specifieke wondbehandelingen

Brandwonden

Koel de brandwonde meteen onder stromend water op een temperatuur van 20 °C en doe dat minutenlang (tot wel 20 minuten). Gebruik geen ijsblokjes en zorg ervoor dat het water niet te koud is. Als er een kledingstuk in de brandwonde blijft kleven, probeer dan niet om dat te verwijderen, maar koel de brandwonde door de stof. Gebruik zeker geen boter, melk of olie!
Hydrateer een eerstegraadsbrandwonde.

Reinig, spoel en droog het letsel. Als de brandwonde niet te groot is, kun je ontsmetten met een alcoholvrij antisepticum.

Contacteer onmiddellijk de eerstehulpdienst bij intense pijn of als een groot gebied van de huid verbrand is – vreemd genoeg heb je bij een grote brandwonde niet altijd pijn. In andere gevallen bedek je de wonde met een geschikt steriel verband. Vraag advies aan een arts of apotheker. Check of je in orde bent met je vaccinatie tegen tetanus.

Bij grote, uitgebreide brandwonden wikkel je het slachtoffer volledig in een proper laken. Maak onmiddellijk een afspraak in een gespecialiseerd brandwondencentrum of bel het nummer 112.

Geschreven door Barbara SimonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wondverzorging - Specifieke wondbehandelingen - Brandwonden
Reclame