backtotop

Specifieke wondbehandelingen

Blaren

Een blaar, ook blein genoemd, is een huidletsel waarbij een luchtbel ontstaat die zich vult met een sereus vocht (lymfe). Het is een fabeltje dat je een blaar altijd meteen door moet prikken – dat vergroot alleen maar het risico op infectie.

Wanneer mag je een blaar toch doorprikken?

Als ze zeer groot is en pijnlijk aanvoelt. Dat doe je op de volgende manier. Desinfecteer de blaar en de randen errond met een kleurloos, alcoholvrij antisepticum. Doorprik de blaar op verschillende plaatsen met een steriele wegwerpnaald of met een naald die je gesteriliseerd hebt in een open vlam (opgelet voor roetvorming). Houd de naald evenwijdig met de huid. Verwijder daarna de vloeistof uit de blaar met een steriel kompres. De omtrek van de blaar kan pijnlijk aanvoelen. Verwijder vooral niet de huid die zich op de huid gevormd heeft! Daardoor krijg je brandende pijn en wordt het risico op infectie nog groter. Die huid vormt namelijk een natuurlijk verband dat opdroogt en vanzelf verdwijnt als de onderliggende huid hersteld is.

Volg de drie stappen van de wondverzorging (zie hoofdstuk 2). Reinig, spoel en droog. Desinfecteer met een geschikt huidantisepticum. Dek af met een beschermend verband. Soms gebeurt het dat de blaar zich opnieuw vormt. Herhaal in dat geval alle voorgaande handelingen.

Als de blaar al gescheurd is

Volg de drie stappen van de wondverzorging als de blaar al gescheurd is. Reinig, spoel en droog de blaar. Desinfecteer de blaar en de randen met een geschikt huidantisepticum. Verwijder de beschadigde huid vooral niet. Plaats een beschermingspleister of een hydrocolloïde blarenpleister.

Geschreven door Barbara SimonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wondverzorging - Specifieke wondbehandelingen - Blaren
Reclame