backtotop

EHBO-koffertje

EHBO-koffertje

Wat zit er in een EHBO-koffertje?

De beschikbaarheid van een EHBO-koffer is noodzakelijk om thuis op de juiste manier wonden te verzorgen. Hoe stel je zo’n trommel samen? Vraag je apotheker, huisarts of de verpleegkundige op school om advies.

Antiseptische oplossingen

Antiseptische oplossingen worden altijd gebruikt op een levend weefsel en zijn aangewezen voor de behandeling van de gezonde of gekwetste huid, terwijl desinfecterende middelen het vaakst worden toegepast ter preventie en op voorwerpen.

Vloeibare vormen

Jodiumderivaten (polyvidonjodium): zijn breedspectrum ontsmettingsmiddelen (bacteriën, virussen, schimmels en sporen) met een bijzonder uitgebreide werking en daardoor bijzonder doeltreffend.
Men mag ze nooit samen aanwenden met antiseptica die zilver bevatten, zoals zilversulfamethoxazole, want daardoor zouden er blijvende zwarte tatoeages ontstaan.
Niet gebruiken bij zwangere vrouwen en zuigelingen.

Chloorhexidine: is een antiseptisch middel met een breed werkingsspectrum. Het doodt bacteriën en ook schimmels. Het is een waterige oplossing en bestaat in transparante en gekleurde vorm.

Kleurstoffen: oplossing met een lichte antiseptische werking. Het bekendst is eosine, dat vooral gebruikt wordt voor zijn uitdrogende werking (waterpokken, luieruitslag bij zuigelingen).

Waterstofperoxide: een licht antiseptische oplossing met bloedstelpende werking, geschikt voor oppervlakkige wonden. Enkel verdunde oplossingen (1/10) kunnen worden gebruikt als antisepticum.

Hexamidine: gebruikt als lokaal ontsmettingsmiddel voor de huid en als aanvullende behandeling bij huidziekten. Op basis van alcohol.

Ethylalcohol: in tegenstelling tot wat men denkt, heeft alcohol met een concentratie van 70 % een grotere antiseptische werking dan een 90 %-oplossing, maar het middel is wel erg pijnlijk. Bovendien kan het genezingsproces erdoor vertraagd worden. Daardoor is het niet geschikt om wonden te ontsmetten.
Gebruik het liever om medische instrumenten te desinfecteren.

Combineer nooit verschillende antiseptische middelen op dezelfde wonde, want er kan altijd een wisselwerking ontstaan. Het ongepast mengen van diverse stoffen kan hun werking tenietdoen en soms toxische verschijnselen uitlokken.

Na opening heeft elk product zijn eigen houdbaarheidsduur. Kijk die goed na en houd je eraan.

Topische antibiotica

Topische antibiotica (gels, crèmes) zijn niet geschikt voor zelfmedicatie. Ze zijn enkel beschikbaar op medisch voorschrift en aangewezen bij heel specifieke gevallen.

Instrumenten

Bijvoorbeeld kleine schaartjes voor medisch gebruik, een klemtang (epileertang) of een wegwerpnaald voor splinters en blaren.

Kompressen, pleisters en diverse soorten verbanden

Steriele kompressen, pleisters of droge verbanden voor open wonden; hydrocolloïde pleisters voor wonden die ontstaan door wrijving (blaren op de voeten) – ze leggen een beschermende gel die het wondvocht absorbeert; dunne polyurethaanverbanden die zich makkelijk laten aanpassen voor de lichaamsdelen met buig- en strekspieren; lipido-colloïde verbanden voor uitgebreide schaafwonden. Hydrocolloïde pleisters en polyurethaanverbanden zijn waterbestendig en ondoordringbaar voor bacteriën, waardoor men kan baden/douchen. Hydrocolloïde pleisters mag men twee tot drie dagen laten zitten.

Voor oppervlakkige snijwonden zijn zelfklevende hechtstrips (Steri-Strip®) bijzonder nuttig. Men plaatst ze haaks op de wonde en zorgt ervoor dat de eerste helft aan de ene kant en de tweede helft aan de andere kant gekleefd worden. Een hechtstrip kan men een week laten zitten.

Vergeet ook niet om een bloedstelpende gel of spray in huis te halen.

Pijnstillers

Pparacetamol, ontstekingsremmende NSAID’s, acetylsalicylzuur, enz. bestrijden de pijn.

Geschreven door Barbara Simon

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wondverzorging - EHBO-koffertje - EHBO-koffertje
Reclame