backtotop

Wat is een wonde?

Wat is een wonde?

De drie huidlagen

Een wonde is een huidbreuk als gevolg van een trauma. Die breuk leidt tot diverse problemen. Ze is een mogelijke opening voor infecties, ze betekent een risico op tetanus en soms ontstaan er ook problemen bij de genezing.

Om te bepalen hoe ernstig een wonde kan zijn, moet men eerst weten hoe de huid opgebouwd is. De huid bestaat uit drie lagen:

  1. De opperhuid
  2. De lederhuid
  3. De onderhuid

De opperhuid is de buitenste laag van de huid, dat wat je ziet

De keratinocyten, die 95 % van de opperhuid uitmaken, vernieuwen zich constant. Ze migreren langzaam van de onderste naar de bovenste laag van de opperhuid, en wanneer ze het oppervlak bereiken – wat ongeveer dertig dagen duurt – worden ze op natuurlijke wijze verwijderd door wrijving. Men spreekt van dode huidcellen. Daarnaast bevat de opperhuid ook nog melanocyten (cellen die melanine, het pigment dat ons doet bruinen, bevatten). De opperhuid beschermt ons tegen schadelijke externe invloeden, zoals uv-stralen, virussen, bacteriën en allergenen.

De lederhuid is het deel dat zorgt voor de tastzin

Deze middelste laag vertegenwoordigt het belangrijkste deel van het totale huidvolume. In de lederhuid liggen ook de meeste gevoelige zenuwuiteinden, die zorgen voor tastgevoel en de gewaarwording van koude, warmte en druk. In de lederhuid vind je ook kleine bloedvaatjes, en daarnaast ook de haarwortels en haarzakjes, de talgklieren die de huid vettig houden en de zweetklieren die zweet aanmaken.

De onderhuid is de diepste laag

Het is het onderhuids bindweefsel dat de grens vormt met de organen, de spieren, de botten en de andere huidlagen. In de onderhuid zitten vooral bloedvaten, vetcellen en zenuwen.

De ernst van een wonde houdt dus rechtstreeks verband met de oppervlakte van de aangetaste huidlaag en ook met de diepte van de letsels.

Geschreven door Barbara Simonvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wondverzorging - Begrijpen - Wat is een wonde?
Reclame