Premature ejaculatie

Wat is vroegtijdig klaarkomen?

Geen strikte definitie

De definitie van vroegtijdig klaarkomen verschilt van de ene mens tot de andere en van het ene tijdperk tot het andere. In de jaren 1950 bedroeg de ‘normale’ duur van de eigenlijke gemeenschap bijvoorbeeld nooit meer dan twee minuten! Vandaag hebben koppels andere verwachtingen, vooral omdat nu ook rekening wordt gehouden met het genot van de vrouw. Volgens seksuologen zou de coïtus intravaginalis - of simpel gezegd de penetratie - minstens drie tot zeven minuten moeten duren, in het ideale geval zelfs zeven tot dertien minuten.

In minder dan één minuut

Een poosje geleden heeft de ISSM (The International Society for Sexual Medicine) vroegtijdige zaadlozing als volgt omschreven:

  • een seksuele disfunctie die gekenmerkt wordt door een zaadlozing die altijd - of bijna altijd - optreedt binnen de minuut na vaginale penetratie;
  • een onvermogen om de zaadlozing te beheersen bij alle - of bijna alle - vaginale penetraties en
  • die negatieve persoonlijke gevolgen heeft, zoals spanning, ergernis, frustratie en/of vermijding van seksuele intimiteit.

Een gevoelskwestie

Maar vroegtijdig klaarkomen is geen kwestie van timing, van minuten tellen! Seksuologen werken vandaag met een ruimere definitie van vroegtijdig klaarkomen. Volgens hen is er sprake van vroegtijdige zaadlozing als de man sneller klaarkomt dan hij (of zijn partner) dat wenst. Mannen die er last van hebben, slagen er niet in om hun opwinding tijdens de geslachtsgemeenschap te controleren en bereiken daardoor al snel hun zogenaamde ‘point of no return’. Als dat punt eenmaal is bereikt, is de zaadlozing onvermijdelijk.

Geschreven door Julie LuongHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Vroegtijdig klaarkomen - Premature ejaculatie - Wat is vroegtijdig klaarkomen?
Reclame