backtotop

Wat betekent vroegtijdig klaarkomen precies?

Vroegtijdig klaarkomen - Premature ejaculatie - Wat is vroegtijdig klaarkomen?

Wat is vroegtijdig klaarkomen?

Geen strikte definitie

De definitie van vroegtijdig klaarkomen verschilt van de ene mens tot de andere en van het ene tijdperk tot het andere. In de jaren 1950 bedroeg de ‘normale’ duur van de eigenlijke gemeenschap bijvoorbeeld nooit meer dan twee minuten! Vandaag hebben koppels andere verwachtingen, vooral omdat nu ook rekening wordt gehouden met het genot van de vrouw. Volgens seksuologen zou de coïtus intravaginalis - of simpel gezegd de penetratie - minstens drie tot zeven minuten moeten duren, in het ideale geval zelfs zeven tot dertien minuten.

In minder dan één minuut

Een poosje geleden heeft de ISSM (The International Society for Sexual Medicine) vroegtijdige zaadlozing als volgt omschreven:

  • een seksuele disfunctie die gekenmerkt wordt door een zaadlozing die altijd - of bijna altijd - optreedt binnen de minuut na vaginale penetratie;
  • een onvermogen om de zaadlozing te beheersen bij alle - of bijna alle - vaginale penetraties en
  • die negatieve persoonlijke gevolgen heeft, zoals spanning, ergernis, frustratie en/of vermijding van seksuele intimiteit.

Een gevoelskwestie

Maar vroegtijdig klaarkomen is geen kwestie van timing, van minuten tellen! Seksuologen werken vandaag met een ruimere definitie van vroegtijdig klaarkomen. Volgens hen is er sprake van vroegtijdige zaadlozing als de man sneller klaarkomt dan hij (of zijn partner) dat wenst. Mannen die er last van hebben, slagen er niet in om hun opwinding tijdens de geslachtsgemeenschap te controleren en bereiken daardoor al snel hun zogenaamde ‘point of no return’. Als dat punt eenmaal is bereikt, is de zaadlozing onvermijdelijk.

Reclame
Vroegtijdig klaarkomen - Premature ejaculatie - Wat is vroegtijdig klaarkomen?

Vroegtijdig klaarkomen en erectiele disfunctie: wat is het verband?

Twee verschillende stoornissen

Vroegtijdig klaarkomen kan al dan niet gepaard gaan met een stoornis van de erectiele functie, een erectieprobleem dus. Sommige mannen hebben last van vroegtijdig klaarkomen maar hebben perfect bevredigende erecties. Andere hebben zwakkere erecties en/of erecties die ze moeilijk kunnen aanhouden. En omdat mannen die last hebben van vroegtijdig klaarkomen zich willen ‘inhouden’, ontwikkelen ze vaak strategieën om hun opwinding in te tomen (aan iets anders denken, even wachten met bewegen enz.). Jammer genoeg werken die strategieën soms ‘te goed’!

Subtiele interacties

De stress die ontstaat door de angst om te vroeg klaar te komen, kan trouwens ook tot erectiestoornissen leiden. In sommige gevallen is het  hoofdprobleem ook een erectiestoornis: de man wil een stijvere erectie en spant daarom onbewust zijn musculus pubococcygicus op, een spier die loopt van het schaambeen naar het stuitje. Die spier werkt dan als een soort knevel: ze houdt de erectie in stand maar veroorzaakt tegelijk een vroegtijdige zaadlozing. Studies tonen aan dat 30% van de mannen die last hebben van een erectiele disfunctie ook vroegtijdig klaarkomen.

Vroegtijdig klaarkomen - Premature ejaculatie - Vroegtijdig klaarkomen en erectiele disfunctie: wat is het verband?
Reclame

Geschreven door Julie LuongLees verder: Welke oorzaken van vroegtijdig klaarkomen bestaan er?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.