Vroegtijdige zaadlozing wordt nog vaak beschouwd als een taboeonderwerp …
Dat klopt. Enerzijds raadplegen vele mannen met het probleem geen arts. Maar dat helpt je niet vooruit. Hoe moeilijk ook, je moet erover durven praten. Alleen zo kan je geholpen worden.
Anderzijds stappen sommige mannen te snel naar een arts. Ze zijn één of twee keer te snel klaargekomen - daaronder verstaan we sneller dan twee minuten na penetratie - en maken zich al zorgen. “Ja, maar, in films …”, klinkt het dan. Films zijn niet altijd realistisch, en vormen dus geen vergelijkingsbasis. Als er altijd een probleem geweest is van vroegtijdige zaadlozing, of als het probleem de relatie verstoort, moet je niet aarzelen om een arts te raadplegen!
Wie moet je raadplegen?
Eerst moet je weten dat er, in de meerderheid van de gevallen, geen fysieke oorzaak bestaat van vroegtijdige ejaculatie. Patiënten worden zodoende vaak doorverwezen naar een psycholoog of seksuoloog. Soms zijn ze ook gebaat bij een behandeling met medicatie. Het voordeel van de uroloog is dat hij in een multidisciplinaire omgeving werkt met verschillende specialisten die samenwerken bij de behandeling van eenzelfde patiënt (psycholoog, psychiater, seksuoloog, lichaamstherapeut …).
In de praktijk stappen veel mannen onmiddellijk naar een specialist, omdat de band met hun huisarts te nauw is om openlijk over seksualiteitsproblemen te spreken.
Wat is het verband tussen vroegtijdige ejaculatie en erectiestoornissen?
Vroegtijdige zaadlozing en erectiestoornissen worden vaak met elkaar verward. Toch gaat het om twee verschillende ziektes, hoewel ze soms gelinkt zijn. Als een patiënt erectieproblemen heeft, kan hij ook vroegtijdig klaarkomen. Aangezien hij weet dat hij zijn erectie niet langer dan één of twee minuten zal kunnen aanhouden, komt hij vroeg klaar. Maar niet alle mannen die vroegtijdig klaarkomen, hebben erectieproblemen, verre van zelfs. Ze hebben gewoon moeite om hun opwinding te controleren.
Is het aangeraden dat de partner meegaat naar de arts?
Dat is aangeraden. Vroegtijdige zaadlozing heeft voor beide partners immers een impact op de seksuele tevredenheid. De partner kan het probleem helpen beschrijven. Tijdens een consultatie blijkt soms ook dat beide partners veel te hoge, of verschillende, seksuele verwachtingen hebben. Ja, zo’n koppelgesprek kan verhelderend zijn.