backtotop

Wat zijn de behandelingen voor vroegtijdig klaarkomen?

Vroegtijdig klaarkomen - Behandeling - Vroegtijdig klaarkomen: multidisciplinaire aanpak

Vroegtijdig klaarkomen: multidisciplinaire aanpak

Vrijen is een proces waarin zowel psychische, fysiologische als sociale factoren een rol spelen. Daarom vergt vroegtijdige zaadlozing een multidisciplinaire aanpak waarin al die verschillende aspecten aan bod komen. Die aanpak moet zowel lichamelijk zijn (de zogenaamde ‘sexo-corporele’ aanpak) om de mate van opwinding te leren controleren, als psychologisch (de sexo-analytische aanpak). Soms kan ondersteuning met geneesmiddelen de situatie helpen deblokkeren, de therapie vergemakkelijken en weer voor wat meer zelfvertrouwen zorgen.

Reclame
Vroegtijdig klaarkomen - Behandeling - Vroegtijdig klaarkomen: multidisciplinaire aanpak

Lichamelijke oefeningen om vroegtijdig klaarkomen te voorkomen

Om een man die last heeft van vroegtijdig klaarkomen te kunnen behandelen, moet hij eerst en vooral zijn eigen lichaam leren kennen. Hij moet dus de fases van zijn opwinding leren herkennen. Die focus op zijn gevoelens zal hem helpen om zich niet meer te laten ‘verrassen’ door ‘the point of no return’, want van dan af kan hij de zaadlozing niet meer uitstellen. Meestal gebeurt die arbeid onder begeleiding van een sekstherapeut of kinesist en aan de hand van lichamelijke oefeningen. Via buikademhaling en een betere controle van de bekkenbodemspieren leert de man de kwaliteit van het vrijen te verbeteren en de zaadlozing uit te stellen.

Vroegtijdig klaarkomen - Behandeling - Lichamelijke oefeningen om vroegtijdig klaarkomen te voorkomen
Reclame

Psychotherapieën om vroegtijdige zaadlozing te behandelen

Cognitieve gedragstherapie

Een psychotherapeutische aanpak kan nuttig zijn om inzicht te krijgen in de psychische oorzaken van vroegtijdig klaarkomen. De cognitieve gedragstherapieën helpen om de denkstrategieën onder controle krijgen die soms tot vroegtijdige ejaculatie leiden.

Sexoanalyse

Sexoanalyse werkt aan de fantasieën en de erotische verbeelding, een dimensie die onmisbaar is in het seksleven. De therapie gebeurt individueel.

Relatietherapie

Als vroegtijdig klaarkomen de oorzaak of het gevolg is van problemen binnen de relatie, kan ook relatietherapie worden overwogen.

Vroegtijdig klaarkomen - Behandeling - Psychotherapieën om vroegtijdige zaadlozing te behandelen

Vroegtijdig klaarkomen: nut van lokale crèmes of sprays

Soms kan het gebruik van lokale crèmes of sprays met verdovende stoffen zoals lidocaïne en prilocaïne helpen. Ze maken de penis ongevoeliger, waardoor de man de zaadlozing kan uitstellen. Maar deze lokale verdovende stoffen zijn soms moeilijk te doseren en kunnen de penis minder actief maken. De kwaliteit van de erectie gaat eronder lijden en soms wordt de zaadlozing zelfs onmogelijk. De crèmes kunnen trouwens ook een verdovend effect op de partner hebben, waardoor ze minder kan genieten en misschien zelfs geen orgasme meer krijgt.

Vroegtijdig klaarkomen - Behandeling - Vroegtijdig klaarkomen: nut van lokale crèmes of sprays

Medicatie voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing

De rol van antidepressiva

Vroegtijdig klaarkomen wordt soms behandeld met antidepressiva. Die geneesmiddelen hebben als bijwerking dat ze de zaadlozing vertragen. Maar ze hebben ook andere bijwerkingen en moeten ook blijvend en onafgebroken worden ingenomen. De eerste effecten zijn bovendien pas na drie weken voelbaar. Een antidepressivum in de traditionele dosis voorschrijven als er helemaal geen sprake is van een depressie, is medisch gezien bovendien zinloos.

Dapoxetine, een nieuw geneesmiddel

Dapoxetine is het eerste en enige geneesmiddel dat specifiek ontwikkeld is voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing.

Vroegtijdig klaarkomen - Behandeling - Medicatie voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing

Geschreven door Julie Luong

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.