backtotop

Symptomen van voorkamerfibrillatie

Wat zijn de symptomen van voorkamerfibrillatie?

Geen symptomen

In een vierde van de gevallen geeft voorkamerfibrillatie geen symptomen. De aandoening kan toevallig gevonden worden op een elektrocardiogram, dat afgenomen wordt voor een andere reden. Jammer genoeg is een beroerte in één geval op de vijf het gevolg van een miskende voorkamerfibrillatie.

Hoe sneller de hartslag, hoe meer klachten van hartkloppingen. Als de voorkamerfibrillatie gepaard gaat met een onregelmatig maar traag hartritme, kan ze onopgemerkt blijven. Maar een trage of een snelle voorkamerfibrillatie, opgemerkt door de patiënt of niet, het risico op een bloedklonter die van het hart naar de hersenen gaat, is gelijk.

Hartkloppingen

De hartslag wordt normaal niet gevoeld, tenzij door de vingers aan de pols te leggen. Bij voorkamerfibrillatie kan de persoon in kwestie zijn hart sneller dan normaal en onregelmatiger voelen kloppen. Dat zijn hartkloppingen, ook palpitaties genoemd. Dat geeft een onaangenaam gevoel en kan die persoon verontrusten. Let wel, niet iedereen die hartkloppingen heeft, voelt ze ook. Sommigen voelen ze af en toe, maar niet altijd. Omgekeerd, iemand kan zijn hart sneller voelen kloppen, bijvoorbeeld na een inspanning of een sterke emotie, zonder dat dit abnormaal is. Het volledig onregelmatige karakter van de hartkloppingen is een typisch kenmerk van voorkamerfibrillatie.

Andere symptomen van voorkamerfibrillatie

Als de voorkamer door zijn snel ritme niet meer doeltreffend samentrekt, komt de pompwerking van de hartkamer en zo ook van het hele hart in het gedrang. Dat geeft tekens van hartfalen. Dat wil zeggen dat het hart niet in staat is voldoende bloed naar het lichaam te sturen om de verschillende organen van zuurstof te voorzien. De persoon wordt kortademig en de bloeddruk daalt. Ook duizeligheid kan optreden. Een heel snelle hartslag kan de zuurstofvoorziening naar de hartspier zelf in het gedrang brengen wat ervaren wordt als een stekende pijn op de borst. Dit is een van de oorzaken van angor.

Geschreven door Dr Michelle Cooremanvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wat zijn de symptomen van voorkamerfibrillatie?
Reclame