backtotop

Factoren die voorkamerfibrillatie bevorderen

Factoren die voorkamerfibrillatie bevorderen

Behandelbare oorzaken

Minder dan 10% van de gevallen van voorkamerfibrillatie hebben een behandelbare oorzaak. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een verhoogde werking van de schildklier (hyperthyroïdie), een ontsteking van het hartzakje (pericarditis), een plotse drukverhoging in de longen, of een ernstige infectie van de luchtwegen. Neemt men deze oorzaak weg, dan kan ook de voorkamerfibrillatie verdwijnen.

Voorkamerfibrillatie secundair aan een hartziekte

In 90% van de gevallen vormt een repetitieve agressie van de voorkamer de basis voor het onderhouden van de voorkamerfibrillatie. Die kan veroorzaakt worden door:

  • de natuurlijke veroudering van het hart. Voorkamerfibrillatie komt praktisch niet voor onder de 40 jaar, maar wel bij 10 tot 15% van de 80-jarigen.
  • een voortijdige veroudering van het hart. Dat is het geval bij tal van aandoeningen die het hart aantasten, zoals hoge bloeddruk, coronaire ziekten, hartfalen, diabetes, maar ook slecht werkende hartkleppen.

Geïsoleerde voorkamerfibrillatie

Zo noemen de specialisten voorkamerfibrillatie bij personen die geen hartaandoening hebben. Hoe gezonder het hart echter, hoe meer symptomen van voorkamerfibrillatie zullen optreden en hoe meer de patiënt een definitieve behandeling zal wensen. Het goede nieuws is dat de kans op bloedstolsels of bloedklonters kleiner is en de afloop uiteindelijk beter.

Voorkamerfibrillatie bevorderd door externe factoren

Gevallen van een episode van voorkamerfibrillatie de ochtend na een grote alcoholconsumptie werden beschreven. Het ging hier vaker om witte wijn en schuimwijnen dan om rode wijn. De impact van koffie is niet helemaal duidelijk en voor stress zijn er geen bewijzen gevonden.

Geschreven door Dr Michelle Cooremanvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Factoren die voorkamerfibrillatie bevorderen
Reclame