backtotop

Ontstaan van voorkamerfibrillatie

Soorten voorkamerfibrillatie

Paroxismale voorkamerfibrillatie

Een paroxismale episode van voorkamerfibrillatie is een episode die spontaan ophoudt. Deze tijdelijke episoden van voorkamerfibrillatie kunnen bij bepaalde personen onopgemerkt worden. Veelal duren ze trouwens maar enkele minuten; de meeste duren minder dan 24 uur.

De maximale duur werd op zeven dagen gesteld. Bij een eerste episode kan men niet weten of de episode spontaan zal ophouden (paroximale voorkamerfibrillatie) of integendeel zal aanhouden (persistente voorkamerfibrillatie).

Persisterende voorkamerfibrillatie

Persistente voorkamerfibrillatie is een episode die langer dan zeven dagen aanhoudt. Een ingreep is nodig om de episode tot een einde te brengen en een normaal, sinusritme te herstellen. Dat kan via een elektrische schok of medicamenteus. Maar als deze situatie enkele maanden duurt, spreekt men van “verlengde persistente voorkamerfibrillatie”.

Chronische of permanente voorkamerfibrillatie

In bepaalde gevallen kan het sinusritme niet hersteld worden en de voorkamerfibrillatie stelt zich definitief in. Dat is mogelijk als het hartritme onregelmatig maar niet te snel blijft. De symptomen zijn niet erg uitgesproken en de betrokkene kan ermee leven, mits het nemen van de nodige voorzorgen (preventie van bloedstolsels of bloedklonters).

Geschreven door Dr Michelle Cooremanvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Soorten voorkamerfibrillatie
Reclame