Structuur van het hart
Het hart bestaat uit twee voorkamers, ook voorkamers atria of boezems genoemd, en twee kamers of ventrikels.
- Het rechterdeel (rechtervoorkamer en rechterventrikel) bevat zuurstofarm bloed dat terugkeert van de organen die gevoed en van zuurstof voorzien werden.
- Het linkerdeel van het hart (linkervoorkamer en linkerventrikel) bevat zuurstofrijk bloed dat door de longen gegaan is. Dit bloed, rijkelijk voorzien van zuurstof, wordt naar het lichaam gestuurd.
Voorkamer en ventrikel zijn gescheiden door kleppen. Dat zijn poorten die het bloed alleen van voorkamer naar kamer doorlaten en niet omgekeerd. Althans zolang de kleppen gezond zijn en goed werken.
Pompwerking van het hart
De werking van het hart kan vergeleken worden met een pomp. Samentrekking van voorkamer en kamer, kort na elkaar en in die volgorde, pompt het bloed van het rechterhart naar de longen en van het linkerhart naar het lichaam. Deze fase van samentrekking noemt men systole. Volgt dan een fase van ontspanning, diastole genoemd, waarin het hart opnieuw volloopt met nieuw bloed.
Hartritmestoornis
Voor een normale werking moeten eerst beide voorkamers, die bloed verzamelen uit het veneuze systeem, samentrekken zodat het bloed naar de kamers kan. Kort daarna trekken beide kamers samen. Als deze synchroniciteit tussen voorkamer en kamer verstoord wordt, spreekt men van een hartritmestoornis, of aritmie.