backtotop

Ruim 200 virussen kunnen een verkoudheid veroorzaken

Verkoudheid - Oorzaken - Verkoudheid: meer dan 200 virussen!

Verkoudheid: meer dan 200 virussen!

Een verkoudheid, veel virussen

Meer dan 200 verschillende virussen kunnen een verkoudheid veroorzaken. Kinderen krijgen 7 tot 10 verkoudheden per jaar; volwassenen slechts 3 tot 4 en senioren minder dan jongeren. De oorzaak van die vermindering met de leeftijd heeft te maken met immuniteit: na een eerste blootstelling aan een virus ontwikkelen we een immunitaire verdediging tegen dat virus.

Geen verschil tussen de virussen bij een verkoudheid

Adenovirussen, rhinovirussen, coronavirussen, respiratoir syncytiale virussen... de meeste van die virussen kunnen een verkoudheid veroorzaken maar ook andere ziekten (keelontsteking, bronchitis...). Er bestaan verschillen tussen de ziekten die door de verschillende virussen worden uitgelokt, hun besmettelijkheid en hun ernst. Maar in de praktijk gelijken de symptomen die ze veroorzaken zo op elkaar dat het onmogelijk is ze van elkaar te onderscheiden zonder testen in het laboratorium. Die testen worden echter slechts zelden uitgevoerd omdat het hier over goedaardige ziekten gaat met een behandeling enkel tegen de symptomen.

Reclame
Verkoudheid - Oorzaken - Verkoudheid: meer dan 200 virussen!

Verkoudheid: een seizoensziekte

Een winterpiek voor verkoudheid

Ook al men verkouden worden in gelijk welk seizoen, toch komen verkoudheden veel meer voor in de herfst en in de winter. De oorzaak: het binnen blijven tijdens het koude seizoen. We blijven dan liever in gesloten ruimten, vooral de kinderen, en we beginnen dan ook terug met sociale activiteiten zoals de school, het werk, sportclubs... Met als gevolg dat de virussen zich veel makkelijker overzetten en het aantal zieke mensen sterk toeneemt!

Kou vatten?

De volkswijsheid legt een verband tussen de lagere temperatuur en de toename van het aantal verkoudheden. We spreken immers toch van 'kou vatten'. Er bestaan twee redenen om dergelijk verband te vermoeden.

  • De koude zou de afweer van ons immuunsysteem doen afnemen en ons lichaam verhinderen zich goed te verdedigen tegen de virussen die verkoudheden veroorzaken.
  • De lucht in de winter is kouder en droger en zou onze slijmvliezen beschadigen waardoor die kwetsbaarder worden voor aanvallen.

We moeten hierbij wel benadrukken dat deze twee verklaringen uitsluitend hypothesen zijn.

Verkoudheid: een seizoensziekte
Reclame

Geschreven door Marion GarteiserLees verder: Hoe vermijd je dat een verkoudheid verergert of zich overzet?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.