Diagnose

Symptomen van een verkoudheid

Virus valt neusslijmvliezen aan

Een verkoudheid (of infectieuze rhinitis of coryza) is een ontsteking van virale oorsprong van de neusslijmvliezen. Die gevoelige weefsels worden voortdurend blootgesteld aan allerlei aanvallers in de omgevingslucht: virussen, maar ook bacteriën, stof en verontreinigde deeltjes. Af en toe klampt een dergelijk virus zich vast en daar is de verkoudheid.

Om er van af te raken, activeert het lichaam het afweer- of immuunsysteem. De bloedtoevoer neemt toe, de slijmvliezen zwellen en hinderen de ademhaling langs de neus. Tegelijk worden de slijmvliesklieren overmatig gestimuleerd. Die klieren in de neus scheiden voortdurend slijm af. Dat dient om de vochtigheid van de neusslijmvliezen te behouden en ons te beschermen tegen microben. Als de slijmvliesklieren meer slijm beginnen te produceren, begint de neus te lopen. Dat is rhinorree of neusloop.

De symptomen van een verkoudheid

Een verkoudheid in de strikte zin van het woord heeft enkel met de neus te maken. Maar het kan ook andere symptomen veroorzaken:

  • hoofdpijn door verstopping van de neus en ontsteking van de sinussen;
  • frequent niezen;
  • hoest door slijm dat prikkelend in de keel loopt.

Bij een griepaal syndroom: keel- en spierpijn. Een verkoudheid is een goedaardige aandoening en duurt ten hoogste tien dagen.

Geschreven door Marion Garteiser Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Symptomen van een verkoudheid
Reclame