backtotop

Hoe behandel je een verkoudheid?

Verkoudheid - Behandeling - Behandelingen tegen verkoudheid

Behandelingen tegen verkoudheid

Ontzwellende druppels en spray

Aangezien een verkoudheid vanzelf geneest binnen enkele dagen, is het vooral van belang de onaangename symptomen te doen verminderen. Het eerste wapen daartegen zijn lokale behandelingen die in de neus worden toegediend.

Om de neusademhaling te verbeteren worden ontzwellende druppels of sprays vaak gebruikt. Ze hebben een vaatvernauwende werking waarbij de diameter van de bloedvaten vermindert zodat er minder bloed in de slijmvliezen komt. Automatisch ontzwellen de slijmvliezen, wordt de ademhaling via de neus beter en snuit men minder.

Opgelet voor gewenning

Sommige neusdruppels bevatten naast de actieve vaatvernauwende stof ook antihistaminica of corticosteroïden om de lokale ontstekingsreactie te verminderen en de rhinoree (neusloop) te doen afnemen. In andere is een geringe hoeveelheid antibiotica aanwezig, maar dat zijn niet de meest nuttige.

Opgelet: alle sprays en druppels met een vaatvernauwend middel kunnen gewenning veroorzaken. Het slijmvlies zwelt nog meer op als het product geen effect meer heeft waardoor men de neiging heeft de dosis te verhogen en zo een duivelskring wordt ingesteld die men medicamenteuze rhinitis noemt. Het is dus af te raden lokale ontzwellende middelen langer dan 5 tot 7 dagen te gebruiken.

Middelen om in te nemen tegen verkoudheid

Orale geneesmiddelen, die langs de mond worden ingenomen, kunnen ook werken tegen een verkoudheid:

  • pijnstillers tegen hoofdpijn;
  • paracetamol tegen koorts en pijn;
  • en eventueel ontstekingsremmers.

Aspirine echter wordt niet aangeraden tegen een verkoudheid. Aspirine heeft immers teveel bijwerkingen terwijl het nut ervan niet groter is dan van de genoemde geneesmiddelen.

We vermelden hier ook nog de ontzwellende middelen die langs de mond worden ingenomen. Dat zijn vaatvernauwers die vaak gecombineerd zijn met paracetamol of met antihistaminica. Deze geneesmiddelen houden echter risico's in voor mensen met hoge bloeddruk en worden dan ook minder vaak voorgeschreven dan de druppels of sprays.

Reclame
Verkoudheid - Behandeling - Behandelingen tegen verkoudheid

Geen antibiotica bij een verkoudheid!

Antibiotica niet doeltreffend tegen verkoudheden

Deze geneesmiddelen zijn niet doeltreffend tegen de virussen die een verkoudheid veroorzaken en evenmin tegen gelijk welk ander virus trouwens. Zij bestrijden enkel bacteriën.

Verkoudheid, virussen en bacteriën

Virussen zijn zeer kleine organismen. Ze hebben eigenlijk zelf geen eigen leven: hun enige activiteit is het koloniseren van cellen om zich te vermenigvuldigen totdat de gastheercel zelf afsterft. Bacteriën daarentegen zijn organismen die uit één cel bestaan maar die wel in staat zijn zich te vermenigvuldigen en met hun omgeving in wisselwerking te treden. Antibiotica verstoren die functies om ons van de bacteriën af te helpen. Zij kunnen echter niets beginnen tegen virussen en dus ook niet tegen een verkoudheid.

Verkoudheid - Behandeling - Geen antibiotica bij een verkoudheid!
Reclame

Geschreven door Marion Garteiser

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.