Begrijpen

De neus: een niet te onderschatten orgaan

Om te ademen

De voornaamste functie van de neus is natuurlijk ons te laten ademen. Bij de ademhaling moet de neus in de eerste plaats de longen beschermen. De lucht die we inademen is immers vaak koud, droog en verontreinigd.

Als die lucht langs de neus gaat, dan kan ze worden bevochtigd bij het contact met de slijmvliezen en geleidelijk aan worden opgewarmd. Ze gaat ook langs een filter waarin de grootste stofdeeltjes worden tegengehouden die de luchtpijpen zouden irriteren.

Om te proeven

De neus is ook ons reukorgaan. In het bovenste deel van de neusholten komen de zenuwuiteinden van de reukzenuw in contact met de geurstoffen van buiten. Het is dus in de neus dat de geuren worden waargenomen alvorens de informatie naar de hersenen wordt doorgestuurd. Daar worden de verschillende geuren herkend en geïnterpreteerd; maar ook de smaaksensaties. De smaak ontstaat in de cellen op tong die slechts vijf smaken kan waarnemen: zoet, zout, bitter, zuur en nog een vijfde van glutamaat. Elke fijne waarneming van aroma's en smaken gebeurt in de neus, als de geurstoffen van ons voedsel achter het verhemelte voorbijgaan.

Om te spreken

Onze neus helpt ons ook nog om ons begrijpbaar te maken. Hij speelt samen met de sinussen de rol van een klankkast waarin de geluiden worden veranderd die wij maken bij het spreken. Daarom horen we zo makkelijk als iemand zijn neus verstopt is!

Geschreven door Marion Garteiser Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
De neus: een niet te onderschatten orgaan
Reclame