backtotop

Hoe beperk ik de risico’s op een diepe veneuze trombose?

Voorkom en behandel veneuze trombose door steunkousen

Steunkousen, een onmisbare behandeling

Het dragen van steunkousen, -panty’s of elastische verbanden is een vast onderdeel in de verzorging en de behandeling van diepe veneuze trombose. Ze zijn gemaakt van heel sterk en vrij spannend textiel en drukken de aders samen, waardoor de bloedsomloop versnelt. Tegelijkertijd beletten ze dat de klonter van de vaatwand loskomt.

Steunkousen: klasse 2 of 3?

Steunkousen en -panty’s zijn in verschillende modellen, maten en kleuren te krijgen. Maar het belangrijkste is de graad van compressie. Er zijn er drie. Bij diepe veneuze trombose is klasse 2 of 3 aangewezen. Volg daarvoor de raad van de arts.

Het is belangrijk dat u de juiste graad van compressie kiest. Als u kousen van klasse 3 koopt terwijl de zwelling in uw been op zijn hoogtepunt is, zult u na absorptie van het vocht misschien in uw kousen ‘zwemmen’ en zal de druk te klein zijn. Dan hebt u weinig baat bij het dragen van dergelijke kousen.

Wanneer moet u steunkousen dragen?

Steunkousen worden vooral overdag gedragen, als u actief bent dus. Het heeft geen enkele zin om ze ’s nachts aan te houden.

Bij een bewezen diepe veneuze trombose moet de behandeling door steunkousen op zijn minst worden voortgezet tot de klonter volledig is opgelost.

Om een diepe veneuze trombose te voorkomen is het raadzaam om steunkousen te dragen in potentiële risicosituaties, zoals vluchten van meer dan zes uur, langdurig noodgedwongen in bed blijven liggen enz.

Geschreven door Candice LeblancHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Voorkom en behandel veneuze trombose door steunkousen
Reclame