backtotop

Hoe beperk ik de risico’s op een diepe veneuze trombose?

Lichaamsbeweging als wapen tegen veneuze trombose

Wapen u tegen diepe veneuze trombose en beweeg

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt een diepe veneuze trombose niet beter door in bed te blijven liggen. Een gebrek aan beweging en langdurig rechtstaan of stilzitten zijn net sterk af te raden.

Bij een diepe veneuze trombose is het van groot belang dat u uw benen beweegt zo gauw dat kan. De kuitspieren werken namelijk als een pomp op de aders, en dat heeft minstens twee effecten:

  • de spieren bevorderen de veneuze terugstroom en ‘dwingen’ het bloed om terug naar het hart te stromen. De ideale remedie dus tegen een vertraagde bloedstroom in de aders.
  • lichaamsbeweging vergroot de werking van de steunkousen. Die zorgen ervoor dat de klonter niet loskomt van de vaatwand en zich naar de longen verplaatst (longembolie).

Sporten? Oké, maar welke?

Alle uithoudingssporten waarbij de beenspieren en de enkelgewrichten aan het werken worden gezet, helpen een diepe veneuze trombose te voorkomen en te genezen:

  • wandelen
  • fietsen
  • zwemmen en aquagym
  • enz.

Sporten zoals tennis en squash zijn dan weer afgeraden. Er bestaat namelijk een kans dat de klonter loskomt. Bij deze sporten worden (te veel) plotse bewegingen uitgevoerd, zijn er ook veel schokken en moet u veel ter plaatse blijven staan.

Hoe zit het met kine?

Niet alle mensen met een diepe veneuze trombose kunnen makkelijk aan lichaamsbeweging doen (oudere mensen, na een operatie, gips enz.). In deze gevallen zijn kinesitherapiesessie en -oefeningen van groot belang om de beenspieren te doen werken.

Voorbeelden van lichaamsoefeningen:

  • ga op uw rug liggen, de armen naast uw lichaam, en voer met uw voeten afwisselend plooiende (tenen naar u toetrekken, ‘voet in flexie’) en strekkende bewegingen uit (gestrekte voet).
  • ga op uw rug liggen, de armen naast uw lichaam, de benen geplooid een rechte hoek, en breng één knie naar uw borst. Herhaal de beweging een aantal keren en doe dan de andere kant.

Geschreven door Candice LeblancHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Lichaamsbeweging als wapen tegen veneuze trombose
Reclame