backtotop

Voorkomen en behandelen van diepe veneuze trombose

Orale antistollingsmiddelen

Waarom vitamine K-antagonisten?

Vitamine K-antagonisten (VKA)zijn antistollingsmiddelen die oraal (pillen) worden ingenomen. Deze behandeling van diepe veneuze trombose moet snel (binnen 3 dagen) in de plaats komen van de heparines. Als er geen contra-indicaties zijn, kunnen beide geneesmiddelen tegelijk worden toegediend.

Een behandeling op maat

De ene persoon is gevoeliger voor VKA dan de andere. Dat kan zijn door erfelijke aanleg, de leeftijd, het gewicht, de interactie met andere geneesmiddelen en voedsel. Soms duurt het meerdere dagen of zelfs weken voor de behandeling op peil is en de juiste dosis gevonden wordt. Vandaar het belang om in afwachting met heparine te beginnen.

Voeding en geneesmiddelen bij inname van VKA

Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature veel vitamine K. Dat is het geval bij sojaolie, broccoli, sla, spinazie, spruitjes enz. Een hoge consumptie van vitamine K kan de behandeling met VKA lichtjes uit evenwicht brengen, maar dat gebeurt zelden. Over het algemeen is er bij inname van vitamine K-antagonisten geen dieet nodig.

Voor veel geneesmiddelen bestaan er anderzijds wel contra-indicaties bij gebruik van VKA. Dat is bijvoorbeeld het geval bij niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s) van het type aspirine. Deze geneesmiddelen vergroten het risico op bloedingen bij gebruik van vitamine K-antagonisten en zijn dus absoluut te mijden.

Nieuwe orale antistollingsmiddelen

Onlangs werden nieuwe antistollingsmiddelen ontwikkeld en goedgekeurd. Ze vervangen geleidelijk de vitamine K-antagonisten in meerdere situaties, waaronder de preventie en behandeling van veneuze tromboses. Ze werken op een andere manier dan VKA en bieden meerdere voordelen: het stollingseffect is onmiddellijk zichtbaar, zeer beperkte interactie met geneesmiddelen en voeding, lichaamsreacties zijn bekend en voorspelbaar, de dosis moet niet vooraf worden getest enz.

Geschreven door Candice LeblancHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Veneuze trombose - Behandeling - Orale antistollingsmiddelen
Reclame