backtotop

Aders, klonter en trombose

De aders

Wat is een ader?

De aders zijn bloedvaten die het bloed van de organen terug naar het hart voeren en het via de longen weer opladen met zuurstof. De blauwe kleur van de aders is te wijten aan het lage zuurstofgehalte van het bloed dat erdoor stroomt.

Anatomie van een ader

De aders hebben een wand die uit drie lagen bestaat: het endotheel (binnenlaag), de media (middenlaag) en de adventix (buitenlaag).

Aan de binnenkant van de aders zitten kleppen. Dat zijn kleine membraanplooien die ervoor zorgen dat het bloed onder invloed van de zwaartekracht niet terugvloeit, maar de juiste kant opstroomt: naar het hart, dus.

Diepe en oppervlakkige aders

Door onze benen lopen drie grote soorten aders:

  • De diepe aders liggen diep in de benen en hebben een grote diameter. Als zich daar een klonter vormt, spreken we van een diepe veneuze trombose (DVT) of van een trombosebeen.
  • De oppervlakkige aders liggen net onder de huid en hebben een kleinere diameter. Als zich daar een klonter ontwikkelt, spreken we van oppervlakkige veneuze trombose (OVT of flebitis).
  • Deze twee adersystemen, de diepe en de oppervlakkige, zijn onderling met elkaar verbonden door de perforerende aders. Die lopen door de spieren heen. Een klonter die oorspronkelijk in een oppervlakkige ader is ontstaan, kan dus gemakkelijk in een diepe ader verzeild raken en zo leiden tot een diepe veneuze trombose.

Geschreven door Candice LeblancHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
De aders
Reclame