Symptomen

Gezwollen benen (oedemen)

Bepaling

Een oedeem is een abnormale opstapeling van vocht in de ruimten tussen cellen van een weefsel. Daardoor treedt er een zwelling op, bijvoorbeeld in de enkels. Bij CVI kan zich een oedeem voordoen omdat de aangetaste aders vocht doorlaten. Zo komt een gedeelte van het water in het bloed in de naburige weesfels terecht. In dat geval zien we een zwelling aan de enkel en/of de kuiten, vooral op het einde van de dag. De huid ziet er dan blinkend en dun uit.

Oedeem kan aan één enkel been (unilateraal oedeem) of aan beide benen (bilateraal oedeem) voorkomen. Het gaat gepaard met een gevoel van spanning en zwelling.

Voorbijgaand en blijvend oedeem

Voorbijgaand oedeem komt vaak op het einde van de dag voor, of als gevolg van lang rechtstaan. Meestal verdwijnt het na een nacht rusten. De liggende houding bevordert namelijk de veneuze terugkeer.

Soms kan het oedeem aanhouden: het weefsel ontzwelt dan niet meer. Als men er zijn vinger induwt, dan ziet men de indruk ervan in de zwelling. In dat stadium is een medische behandeling nodig. Een blijvend oedeem beschadigt de huid en veroorzaakt uiteindelijk huidletsels.

Een teken van hartfalen?

CVI is niet de enige mogelijke oorzaak van bilateraal oedeem. Dat kan ook een teken zijn van hartfalen, cirrose, slechte voedingstoestand, enz. In al die gevallen is het aan te raden een arts te raadplegen. Zo kan de exacte oorzaak van het probleem bepaald en behandeld worden.

Geschreven door Candice Leblanc Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Gezwollen benen (oedemen)
Reclame