Symptomen

Acute verwikkelingen

Acute hypodermatitis

Hypodermatitis is een ontsteking van de hypoderm (diepe laag van de huid, onder de lederhuid), die wordt gekenmerkt door een rode en warme huid. Hypodermatitis gaat gepaard met een blijvend oedeem aan de enkels.

Scheuren van de aders

-Uitwendige scheur (bloeding): bij een schok kan een spatader of een aantal spataders scheuren waardoor er een indrukwekkende, uitwendige bloeding optreedt.

-Spierscheur: die kan voorkomen bij een scheur van een perforerende ader bij een spierinspanning. Dan doet zich een zeer pijnlijke hematoom ('blauwe plek') voor. Men spreekt hier soms ook van een 'zweepslag'.

Oppervlakkige, veneuze trombose/flebitis

Een oppervlakkige, veneuze trombose is een klonter in een oppervlakkige spatader of ader. Die gaat bijna altijd gepaard met een ontsteking van de binnenwand van de ader (flebitis). Op het verloop van de ader is dan een rode koord te zien die warm en pijnlijk is. In België worden er jaarlijks ongeveer 50.000 mensen door getroffen.

Diepe, veneuze trombose/flebitis (DVT)

De vorming van een klonter (trombose) in een diepe ader is de voornaamste verwikkeling van CVI. Die komt twee tot drie keer meer voor bij mensen met spataders dan bij anderen.

In België krijgt, onafhankelijk van de oorzaak, ongeveer een mens op duizend per jaar een diepe veneuze trombose. Dat komt neer op 10 000 mensen per jaar. Het meest gevaarlijke gevolg van een DVT is een longembolie: dan komt de klonter los uit de ader en verplaatst zich tot in de longen. Als dergelijke longembolie niet snel wordt opgespoord en behandeld, kan dat fataal zijn. Gelukkig is deze complicatie relatief zeldzaam bij mensen met CVI.

Geschreven door Candice Leblanc Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame