backtotop

Veneuze insufficiëntie: het belang van de levensstijl

Veneuze insufficiëntie - Levensstijl - Het belang van goede levensgewoonten

Het belang van goede levensgewoonten

Tegen veneuze insufficiëntie kunnen verschillende behandelingen worden voorgeschreven (steunkousen, geneesmiddelen, chirurgie enz.). In ieder geval moet ze steeds gecombineerd worden met een gezonde en actieve levensstijl. Door goede levensgewoonten kan:

  • CVI worden voorkomen of afgeremd,
  • de symptomen (zware benen, spataders enz.) worden verbeterd,
  • de evolutie van de aandoening worden afgeremd of gestopt.
Reclame
Veneuze insufficiëntie - Levensstijl - Het belang van goede levensgewoonten

Gewicht en voeding

Zwaarlijvigheid: een bijkomende risicofactor

Of zwaarlijvigheid (obesitas) het optreden van CVI bevordert of enkel een reeds bestaande CVI doet verergeren, maakt het onderwerp uit van debat onder wetenschappers. Niettemin bestaat er een onmiskenbaar verband tussen zwaarlijvigheid, een zittend leven en aderaandoeningen en spataders.

Wie dus spataders heeft, samen met overgewicht, moet dus in de eerste plaats gewicht verliezen.

Voeding en CVI

Een gezonde en evenwichtige voeding is uiteraard noodzakelijk. Die dient veel antioxidanten (vitaminen C en E, zink enz.) en veel vezels (granen, volkorenbrood enz.) te bevatten om chronische constipatie te vermijden. Constipatie is immers nefast voor CVI. Er wordt ook aanbevolen dat mensen met oedemen hun gebruik van zout beperken.

Veneuze insufficiëntie - Levensstijl - Gewicht en voeding
Reclame

Fysieke activiteit

De spierpomp

Goed ontwikkelde spieren in de benen, en vooral in de kuiten, zijn een uitstekende manier om de bloedsomloop in de aders te stimuleren. De spieren werken als een pomp op de aders. In zekere mate kunnen ze slecht werkende kleppen verhelpen door het bloed te forceren naar het hart te stromen.

De aanbevolen sporten

Alle uithoudingssporten waarbij de spieren van de benen en de enkelgewrichten worden aangesproken, bestrijden CVI en de symptomen ervan:

  • wandelen,
  • lopen,
  • fietsen,
  • skiën en langlaufen,
  • zwemmen en aquagym,
  • turnen.

Opmerking: om de spieren goed van zuurstof te voorzien, is het belangrijk goed te ademen tijdens de oefeningen.

Af te raden sporten

Alhoewel bepaalde sporten eveneens de spieren stimuleren, zijn die toch af te raden: tennis en squash, bijvoorbeeld, zijn sporten waarbij veel bruuske bewegingen worden uitgevoerd en waarbij men ook veel ter plaatse moet blijven staan. Deze sporten veroorzaken herhaaldelijk drukschommelingen in de aders en zijn dus niet meer nuttig voor CVI.

Veneuze insufficiëntie - Levensstijl - Fysieke activiteit

Wanneer moet u naar de dokter?

Raadpleeg uw arts bij pijn, een zwaar gevoel in de benen en/of voeten, gezwollen enkels of als de aders zichtbaar worden. hij zal u preventieve maatregelen en/of een behandeling voorschrijven. Bent u zwanger of neemt u hormonen? Signaleer dat dan aan uw arts, want deze twee elementen kunnen de symptomen verergeren.

Veneuze insufficiëntie - Levensstijl - Wanneer moet u naar de dokter?

Geschreven door Candice LeblancLees verder: Hoe wordt veneuze insufficiëntie behandeld?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.