Behandeling

Stripping/aderverwijdering

Het principe

Stripping of aderverwijdering is een chirurgische operatie. Bedoeling is een vena saphena te verwijderen die niet meer of onvoldoende werkt. Onder plaatselijke of algemene anesthesie wordt een insnede gemaakt aan het bovenste uiteinde van de ader (in de lies bijvoorbeeld). Daarin wordt een klein bolletje geschoven waaraan een draad zit. Die wordt dan doorheen de ader geschoven tot aan het andere uiteinde, en daar vastgemaakt. Vervolgens wordt aan de draad getrokken. Het bolletje doet de ader omkeren zoals een kous. Uiteindelijk wordt de ader uit het been getrokken via de insnede.

En daarna?

Zodra de spatader is verwijderd, zal het bloed via andere aders terug naar het hart stromen. Het is dan ook noodzakelijk om gezonde levensgewoonten aan te nemen. Want anders kunnen zich nieuwe spataders vormen.

Ziekenhuisopname en herstel

Indien er geen complicaties optreden, kan de ziekenhuisopname kort zijn: tussen 24 en 48 uur. Maar het herstel is langer: een werkonderbreking van drie tot vier weken is nodig om goed te genezen en om het alternatieve adernetwerk goed 'in gang te zetten'. Bovendien dient men steunkousen te dragen gedurende verschillende dagen.

Geschreven door Candice Leblanc Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Stripping/aderverwijdering
Reclame