Behandeling

Steunkousen en steunpanty's

De basis van de behandeling van CVI

In gelijk welk stadium van CVI vormt het dragen van steunkousen, -panty's of -sokken de basis van de behandeling.

Het principe

Steunkousen, -panty's en sokken zijn gemaakt van zeer sterk en vrij spannend textiel. Ze drukken de uitgezette aders samen en vernauwen ze. Zo neemt de snelheid van de bloedsomloop in de aders toe.

Steunkousen en panty's beïnvloeden ook de spieren in het been. Als die worden samengedrukt, werken ze als een pomp op de aders. Zo forceren ze het bloed terug naar het hart zodat het niet meer blijft staan in de benen.

De voordelen

Door steunkousen kunnen de klachten als gevolg van CVI verminderen (hinder, pijn, krampen), de oedemen afnemen en het ontstaan van nieuwe spataders beperkt worden. De kousen zijn meestal gemaakt uit min of meer ondoorzichtig materiaal. Zo maken ze de vaak lelijke spataders minder zichtbaar. Let op: steunkousen zijn enkel doeltreffend als ze dagelijks worden gedragen. Maar dat blijkt niet altijd gemakkelijk vol te houden. Voor sommige mensen op leeftijd of met gewrichtsproblemen is het aantrekken van deze kousen immers niet eenvoudig. In dat geval wordt beter hulp ingeroepen.

Actuele modellen

De laatste jaren hebben de fabrikanten de nadruk gelegd op het esthetische aspect van de behandelingen door compressie. Nu bestaan er modellen van kousen, panty's en sokken die zeer discreet en/of vrouwelijk zijn. Ze bestaan in alle maten, verschillende kleuren, en in verschillende graden van compressie.

Geschreven door Candice Leblanc Het volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame