backtotop

Wat is veneuze insufficiëntie?

Veneuze insufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische veneuze insufficiëntie?

Wat is chronische veneuze insufficiëntie?

Bepaling en verklaring

Chronische, veneuze insufficiëntie (CVI) van de onderste ledematen omvat alle verschijnselen in verband met een functionele of fysieke afwijking van de aders van de benen. Deze afwijking wordt veroorzaakt door een falende of onvoldoende werking van de kleppen.

Het bloed stroomt dan niet goed naar het hart en blijft staan in de benen, of gaat zelfs terug naar beneden: dat is veneuze reflux (terugstromen).

Spataders (varices) en het gevoel van zware benen zijn de meest voorkomende verschijnselen van CVI.

Hoe frequent?

CVI is een van de meest voorkomende aandoeningen bij westerse mensen. Afhankelijk van de studies en landen zou 20 tot 40% van de volwassenen eraan lijden. Vrouwen zouden er meer last van hebben, maar daarover bestaat geen consensus. Het risico op spataders neemt trouwens toe met de leeftijd en het aantal zwangerschappen.

Chronische aandoening = op lange termijn opvolgen

Er bestaan verschillende behandelingen en voorzorgsmaatregelen om CVI te voorkomen, af te remmen of te stoppen. Maar ze kan niet worden genezen, aangezien het om een chronische aandoening gaat. Ze dient dan ook op lange termijn of zelfs levenslang te worden opgevolgd.

Reclame
Veneuze insufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische veneuze insufficiëntie?

Het adersysteem

Wat is een ader?

De aders (venen) zijn bloedvaten die ervoor zorgen dat het bloed vanuit de organen terug naar het hart wordt gevoerd. Via de longen wordt het bloed opnieuw opgeladen met zuurstof. De blauwe kleur van de aders verwijst naar het lage zuurstofgehalte van het bloed dat erin loopt.

Anatomie van een ader

De wand van de aders heeft drie lagen: het endotheel (binnenbekleding), de media (middenlaag) en de adventix (buitenlaag). De wand is minder dik dan die van de slagaders en kan makkelijker uitzetten. De druk in het aderstelsel is immers veel minder hoog dan in het slagaderstelsel.

Binnen de aders zijn er kleppen die bestaan uit kleine plooien van het membraan. De kleppen verhinderen dat het bloed terug zou vloeien onder invloed van de zwaartekracht en stuwen het in de goede richting naar het hart.

Soorten aders

In de onderste ledematen bevinden zich drie grote soorten aders:

-de diepe aders, diep in de benen gelegen en met een grote diameter,

-de oppervlakkige aders onder de huid en kleiner van doormeter (vena saphena enz.),

-de perforerende ader, zo genoemd omdat die doorheen de spieren gaan. De perforerende aders verbinden de diepe en de oppervlakkige adersystemen.

Veneuze insufficiëntie - Begrijpen - Het adersysteem
Reclame

Geschreven door Candice LeblancLees verder: Wat zijn de symptomen van veneuze insufficiëntie?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.