backtotop

Hoe muggensteken vermijden?

Producten tegen muggen

DEET

Het antimuggenproduct dat het meest wordt gebruikt, is DEET ("N,N-diëthyl-3-methylbenzamide"). Het is een insectenwerend middel dat de muggen niet doodt, maar hun zintuigen 'uitschakelt' door de sensoren te blokkeren waarmee ze hun prooi opsporen. De DEET-concentratie verschilt van product tot product. Een concentratie van 20-30% volstaat op voorwaarde dat het product op de huid blijft zitten. Het antimuggenproduct dat in de handel wordt gekocht, moet dus ook een stof bevatten die DEET fixeert. Meer geconcentreerde producten (40-50%) zijn niet doeltreffender. Bovendien kunnen ze de huid en vooral de slijmvliezen irriteren.

Andere producten tegen muggen

IR35/35 en icaridine zijn ook insectenwerende producten. Permetrine en deltametrine doden de muggen. Deltametrine wordt vooral gebruikt om muskietennetten te impregneren.

Producten tegen muggen: in welke vorm

Producten tegen muggen bestaan in meerdere vormen: spray, gel, stick, roller, enz. Ieder kiest de vorm die hem het beste bevalt.

Adviezen bij applicatie

Net zoals zonnecrème kunnen producten tegen muggen worden verwijderd door wrijven, zweten en baden. Naargelang van de concentratie aan werkzame stoffen (DEET, permetrine, enz.) moet het product meerdere malen per dag worden aangebracht, om de drie tot vijf uur. De producten zijn licht irriterend. Breng ze daarom niet te dicht bij de ogen en de slijmvliezen aan. Allergie is mogelijk.

Geschreven door Candice LeblancHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Producten tegen muggen
Reclame