backtotop

Voorzorgsmaatrege-len voor u naar een risicozone vertrekt

De Travel Clinics

Het vaccinatieboekje

U vertrekt naar het buitenland? Het eerste wat u moet doen, is inlichtingen inwinnen over de ziekten die in dat land voorkomen, en over de beschikbare vaccins. Sommige vaccins zoals het vaccin tegen gele koorts zijn in meerdere landen verplicht. Als u dat 'gele boekje' goed ingevuld door de plaatselijke overheid (met name de douane) niet kunt voorleggen, kan het zeer goed zijn dat u het land niet binnen mag. Het vaccinatieboekje is te verkrijgen in de Travel Clinics.

Waar kunt u zich laten inenten?

Sommige vaccins zoals dat van gele koorts worden exclusief toegediend in erkende vaccinatiecentra: de 'Travel Clinics'. Een lijst van die travel clinics vindt u op www.itg.be/itg/Uploads/MedServ/FADRVAC.htm. De artsen die er werken, zijn merendeels specialisten op het gebied van tropische ziekten. Ze kennen de eventuele contra-indicaties en bijwerkingen van de verschillende vaccins.

Terug van de reis

Als u een tropische ziekte oploopt, kan u bij terugkeer worden opgevangen in sommige Travel Clinics. Daar kan de ziekte worden gediagnosticeerd en behandeld. Als u de eerste dagen en weken na uw terugkeer het geringste symptoom krijgt (koorts, rillingen, huiduitslag, pijn), ga dan onmiddellijk naar een arts. Vergeet de arts of de apotheker niet te zeggen dat u naar het buitenland bent geweest.

Geschreven door Candice Leblanc

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
De Travel Clinics
Reclame