backtotop

Risicozones, symptomen en behandeling van dengue

Complicaties van dengue en ernstige vormen

Hemorragische dengue

In 1% van de gevallen kan de ziekte evolueren naar een hemorragische dengue. De koorts houdt aan en er verschijnen symptomen van bloedingen:

  • tandvleesbloeding,
  • maag-darmbloeding,
  • huidbloedingen
  • en/of hersenbloeding.

Doorgaans wordt het gezicht rood. Er kan bloed in het braaksel of de stoelgang zitten.

Op de huid kunnen petechiën (rode vlekjes) verschijnen. Die bloedingssymptomen zijn te wijten aan een sterke daling van het aantal bloedplaatjes en een verhoogde doorlaatbaarheid van de bloedvaten. Hemorragische dengue is vooral gevaarlijk bij kinderen jonger dan vijftien jaar.

Dengue met hypovolemische shock

Hemorragische dengue kan gepaard gaan met een hypovolemische shock. Dat komt door het bloedverlies en het tekort aan bloed in het lichaam. We kunnen het vergelijken met een lek in een verwarmingscircuit. Doordat er te weinig vocht in het lichaam circuleert, daalt de bloeddruk.
Hypovolemische shock wordt gekenmerkt door afkoeling, een klamme huid en een nauwelijks of niet waarneembare pols. Als er niet snel een infuus wordt toegediend, kan de patiënt in enkele uren tijd overlijden.

Risicosituaties

Bepaalde serotypes (types van virussen) van dengue evolueren gemakkelijker naar ernstige vormen. Iemand die al dengue gehad heeft, zal bij een tweede of derde infectie gemakkelijker een ernstige vorm van de ziekte ontwikkelen.

Geschreven door Candice LeblancHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Complicaties van dengue en ernstige vormen
Reclame