backtotop

Wat zijn de risicofactoren voor een te hoge cholesterol?

De oorzaken van een te hoge cholesterol

Hypercholesterolemie: rol van de voeding

Een voeding rijk aan cholesterol en verzadigd vet (hoofdzakelijk dierlijk vet) kan leiden tot hypercholesterolemie maar zal in vele gevallen niet de enige oorzaak zijn. Sommige mensen verwerken de cholesterol uit de voeding vrij snel, terwijl dat bij anderen veel trager gaat. De situatie verschilt dus van de ene persoon tot de andere.

Bij de meeste mensen heeft hypercholesterolemie trouwens meer dan één oorzaak.

Erfelijkheid en leeftijd

Een erfelijke belasting en de leeftijd kunnen de cholesterol doen stijgen. Maar deze factoren hebben we zelf niet in de hand.

Overgewicht en diabetes

Overgewicht gaat vaak gepaard met een te hoge cholesterol, en bovendien met een ongunstige verhouding tussen goede en slechte cholesterol. Overgewicht verlaagt namelijk de goede cholesterol (HDL), waardoor er relatief meer slechte cholesterol (LDL) aanwezig is. Een te hoge cholesterol kan ook bestaan zonder overgewicht. Sommige magere personen maken te veel cholesterol aan in de lever.

Diabetes, meer bepaald type 2-diabetes, heeft eveneens een ongunstig effect op de verhouding goede/slechte cholesterol. Diabetici hebben vaak te hoge cholesterolspiegels en te hoge triglyceriden.

Roken en stress

Ook roken en stress verhogen de cholesterol. Bij stress is dat via verhoogde cortisolspiegels. Cortisol is een hormoon dat abnormaal hoog is bij stress en een rechtstreeks effect heeft op de verwerking van vetten en suikers. Het gevolg is een snelle stijging van de cholesterolspiegels.

Roken verhoogt de slechte cholesterol en verlaagt bovendien de goede cholesterol.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
De oorzaken van een te hoge cholesterol
Reclame